Вчетвъртък от 17:00 ч. ще се проведе обществено обсъждане на

...
Вчетвъртък от 17:00 ч. ще се проведе обществено обсъждане на
Коментари Харесай

На пресконференция: Кметът на Благоевград М. Байкушев за бюджет 2024г.: Ще имаме положително салдо, приходите са 45 785 337 лв., а планираните разходи 43 599 688 лв.

Вчетвъртък от 17:00 ч. ще се организира публично разискване на бюджета за 2024 година, на което жителите ще могат да задават въпроси, да показват мнения, които по-късно ще бъдат включени в предлагането за бюджет до общински съвет, това заяви на днешната си конференция кметът на Благоевград, Методи Байкушев.

Бюджетът ще бъде показан персонално от кмета не от специалисти, кметът персонално ще дава отговор на въпроси. Ще бъдат разисквани целите на бюджета. “Когато приказваме за бюджет, би трябвало да приказваме за политики, а не просто за едни цифри “, безапелационен бе градоначалникът.

Основните цели върху които е конструиран този бюджет са:

Изграждане и поддръжка на градската инфраструктура, планиране и отчуждаване на парцели свързани с създаване на бъдеща инфраструктура, на трето място ще бъде вложено в образованието, а точно отвън държавно делегираните действия и общината да поеме своята роля като фактор в образованието.

Друг приоритет е привличане вложения. Предвидени са редуциране на разноските, стягане на финансовата дисциплинираност и непоклатимост на общината са от изключителна значимост, сподели кметът, който още веднъж подсети за съществуващия дефици, насъбран от минали години. В новия бюджет е заложеноувеличение на приходите от локални налози и такса боклук.

Кметът напомни, че общата сума на дълг и недостиг от предишни години е -20.209.868 лева В тази връзка е подаден сигнал до Министерство на финансите, Сметна палата, Агенция по държавна финансова ревизия /АДФИ/ и прокуратура за неналичието на тези средства.

Нелогично,според кмета, е да са изхарчени 500.000 лева, които са предоставени на общинско сдружение Биострой ЕООД Благоевград, да купи направени по поръчка осветителни тела със слънчеви панели, които да се слагат на E-79 без план и позволение от АПИ и при голямо подозрение дали наличните стълбове могат да понесат тези съоръжения, които са направени особено по поръчка единствено за това.

Никой от специалистите и инженерите не желае да си постави подписа за тяхното слагане, посочи Байкушев, който показа, че сходни големи средства за изхарчени за фестивали, заря, украси и други. На финала, кметът заключи,че бюджетът ще бъде с позитивно салдо. Приходите са в размер на 45 785 337 лева, а плануваните разноски 43 599 688 лева

Грега Траянова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР