Вчерашното решение на ЦИК за отмяна на гласуването с машини

...
Вчерашното решение на ЦИК за отмяна на гласуването с машини
Коментари Харесай

Протест в подкрепа на машинното гласуване

Вчерашното решение на ЦИК за анулация на гласуването с машини провокира през днешния ден напрежение в центъра на софия. Протест в поддръжка на машинното гласоподаване се организира на паркинга на Народното събрание (бившият Партиен дом), където е и Централната изборна комисия. Протестът се провежда във Facebook, оповестява Българската телеграфна организация.

На митинга има засилено полицейско наличие. Протестиращите скандират “мафия ” и “върнете машинното гласоподаване ”. Искат и изключително съвещание на ЦИК, на което да бъде върнат машинният избор.

Георги Георгиев от “БОЕЦ ” прикани протестиращите да пробият редицата от служители на реда и за малко протестиращи и служители на реда влязоха в конфликт. Полицията прикани протестиращите да се успокоят, а те скандират “мафия ”.

ЦИК ще има съвещание от 14:30 часа.

ЦИК реши на локалния избор на следващия ден (29 октомври) и на възможен втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини. Това стана през вчерашния ден по време на съвещание на комисията. Причината за това е неналичието на решение от Министерството на електронното ръководство (МЕУ) за удостоверяването на машините. Предложението беше признато с 12 гласа „ за “, а двама бяха „ срещу “.

Вчера трябваше да има изключително съвещание на Народното събрание, само че вместо това на два следващи председателски съвета в Народното събрание беше разискван отчет на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) по отношение на машинното гласоподаване. Информацията от отчета на ДАНС съдържа данни, които допускат съмнение в изборния развой и компрометиране на машинното гласоподаване, сподели през днешния ден ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Протестиращите блокираха придвижването пред Българска народна банка.

Част от протестиращите се насочиха към централата на Движение за права и свободи, а други останаха пред ЦИК.

Докато минаваха пред президентството, протестиращите скандираха “Радев е срам ” и срещу съветския президент Владимир Путин. Пред централата на Движение за права и свободи събралите се викаха “Шиши вън ” и замеряха постройката с яйца. По постройката на Българска социалистическа партия също бяха хвърляни яйца и протестиращите скандираха “долу Българска комунистическа партия ”, “тук не е Москва ” и “свобода ”.

Част от протестиращите още веднъж се насочиха към ЦИК.

Според премиера Николай Денков ЦИК има всички главния да преразгледа вчерашното си решение и да възвърне машинното гласоподаване. Акад. Денков сподели това на брифинг в Министерския съвет.

Днес е ден за размисъл, в който би трябвало решим за кого ще гласуваме, вместо това би трябвало да обсъждаме по какъв начин ще гласуваме – с машини или на хартия, съобщи той.

По думите му на предишните локални избори е имало над 660 хиляди бюлетини, оповестени за недействителни.

Срокът за узаконяване на машините изтича през днешния ден в 17:00 ч. следобяд, ЦИК забрани гласуването с машини преди приключването на периода, въз основа единствено на отчет на ДАНС, сподели Денков
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР