Вчерашната руско-японска среща във формат "двама плюс двама" в Токио

...
Вчерашната руско-японска среща във формат "двама плюс двама" в Токио
Коментари Харесай

Руски медии: Москва и Токио все още са далеч от мирен договор

Вчерашната руско-японска среща във формат "двама плюс двама " в Токио остави Москва и Токио "все още надалеч от общия знаменател ", написа "Росийская газета ".

Контактите сред двете столици се активизираха, само че не се стигна до хармонични договаряния, установи съветският официоз под заглавие "Дипломация зад заслон ". В срещата участваха висшите дипломати на двете страни Сергей Лавров и Таро Коно, както и министрите на защитата - Такеши Ивая и Сергей Шойгу. Вестникът цитира изказвания на участниците за съветската угриженост от плануваното разполагане на системата за противоракетна защита (ПРО) на Съединени американски щати в Япония и за паниките на Токио във връзка военната активност, развивана от Москва в Далечния изток. "Не е загадка, че тези различия спъват сключването на кротичък контракт, свикан да издигне на ново ниво връзките сред Руската федерация и Япония ", напомня "Росийская газета ".

След края на Втората международна война Съюз на съветските социалистически републики и Япония не подписват кротичък контракт и от този момент са в спор за суверенитета на един архипелаг в Северния Тихи океан, именуван от руснаците Курилски острови, а от японците - Северни територии. Разговорът сред Лавров и Коно не е завършен - през днешния ден те ще обсъдят на двустранни договаряния идната през юни среща на върха на Г-20 в Осака, в чиито коридори се чака нова среща сред съветския президент Владимир Путин и японския министър председател Шиндзо Абе, прибавя всекидневникът.

Срещата в Токио удостовери, че с изключение на териториалните въпроси сред Япония и Русия застават и другите мнения във връзка районната сигурност, обобщи "Комерсант ". Форматът на разговора - "2 + 2 ", предвиждаше "доверителна и партньорска замяна на отзиви ", както се изрази съветският зам.-външен министър Игор Моргулов. В връзките сред двете страни обаче доверието и партньорството стават все по-малко. След договарянията стана ясно, че страните са стигнали до консенсус единствено по най-общи точки като нуждата от битка против наркопрестъпленията, отбелязва изданието.

"Известия " назовава консултациите въртене в кръг. "Колкото до основния въпрос - подписването на кротичък контракт, Москва и Токио наподобява освен не са се придвижили напред, само че и очевидно са се раздалечили ", твърди вестникът. Той напомня изказвания на Путин от 2018 година, че въпросът може да бъде решен въз основа на двустранната декларация от 1956 година, само че съгласно него японците са ги приели по този начин, като че ли към този момент им е обезпечено прехвърлянето в тяхна благосъстоятелност на два острова от противоречивия архипелаг. Тези копнежи обаче не бяха доказани нито на конференцията след руско-японските договаряния, нито от източниците на "Известия " в съветските дипломатически среди. Нещо повече, както се разбра думите на двете страни, Москва и Токио не са се придвижили нито с една крачка напред по въпроса, прибавя "Известия ".

"Газета " напомня коментар на Дмитрий Новиков от външнополитическата комисия в Държавната дума, декларирал по отношение на претенциите на Токио поради съветските военни учения, че те са нужни за боеспособността на армията. Затова маневрите в разнообразни райони на Русия - в това число на Курилските острови, са напълно закономерни. Депутатът увери, че такива учения ще се организират и отсега нататък, като разясни, че островните територии изискват специфични умения в бойните дейности, показва изданието.

"Газета " цитира изказване на Сергей Шойгу, че Москва и Токио са се разбрали през вчерашния ден да укрепват връзките си във военноморската сфера. Договорена е и първата от 18 години насам аудиенция на главнокомандващия съветския Военноморски флот в Япония.

Япония и Русия взеха решение също така да продължат взаимната активност, ориентирана към денуклеаризация на Северна Корея. Японският външен министър я назова обща цел на двете страни. Следващата двустранна среща във формат "двама плюс двама " ще се състои в Москва, прибавя всекидневникът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР