Вчера зрители на предаването България в 60 минути от село

...
Вчера зрители на предаването България в 60 минути от село
Коментари Харесай

Църквата в село Обединение не е ремонтирана от 2 века

Вчера фенове на предаването " България в 60 минути " от село Обединение, община Полски Тръмбеш, алармираха, че храмът там, който е издигнат през 1858 година, се нуждае от ремонт и подсилване, с цел да не се унищожи.

През 50-те години на XIX век, 20 фамилии от село Обединение стартират със лични сили и средства да строят камък по камък църквата в селото. Двайсет години по-късно храмът е приключен и осветлен. Носи името " Свети Архангел Михаил " и до през днешния ден събира вярващите на всеки празник.

" Храмът е от огромно значение за селото, защото е доста постоянно посещаван, освен на служби, а и за всевъзможни ритуали, събират се доста хора по празниците и се резервират традициите ", сподели жителят на село Обединение Янка Йорданова.

" Идваме всяка седмица, водим си децата, на празници се цялостни, хората доста обичат попа, който служи тук ", сподели жителят на село Обединение Ваня Василева.

Основен ремонт на храма обаче не е юридически от построяването му и в този момент прогресивно се разрушава - камбанарията всеки миг ще падне, стените се разрушават. Покривът тече.

" Състоянието й е плачевно. Последната стихия, която пристигна беше толкоз мощна, че купола на храма една ламарина е излязла и виси и е в плачевно положение вътре. Църквата се поддържа добре, като когато протече, както сега тук, този теч се отстранява на парче. Сваляме цигли, смъкваме облицовка. Така на парче се прави, на едно място отстранянаме, на друго се получава ", сподели йеромонах Милетий Ангелов.

" При това положение стартира да се срутва, тук виждаме едни дупки, които са нападали и мазилки. Като цяло би трябвало подсилване. Сами не можем да се оправим, а църквата е сантиментална. Много хора си харесват, идват си тука на мероприятия, на работа ", сподели кметът на село Обединение Христо Ганев.

Хората се надяват на помощ, тъй като желаят да запазят църквата си, която повече от два века ги събира и сплотява.

" Искаме да съхраним църквата за децата си. Не е добре да се загуби църквата, да се унищожи, да няма къде да се помолят хората, да възпламенят свещичка ", сподели жителят на село Обединение Ваня Василева.

" Храмът е значим, с цел да не загубим нишката с християнското и духовното, да се опитаме да го съхраним и да го запазим за бъдещите генерации ", сподели жителят на село Обединение Янка Йорданова.

Автор: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР