Вчера временно изпълняващият длъжността кмет на столичния район „Младост Владимир

...
Вчера временно изпълняващият длъжността кмет на столичния район „Младост Владимир
Коментари Харесай

Новият временен кмет на столичния район Младост вероятно ще бъде арх. Румен Русев

Вчера краткотрайно изпълняващият длъжността кмет на столичния регион „ Младост " Владимир Клисуров разгласи в една от обществените мрежи, че желае да подаде оставка едвам дни откакто се съгласи да поеме отговорностите на задържаната кметица Десислава Иванчева.

Клисуров написа, че " не желае да бъде пионка в политическа игра ", както и че " отхвърля да си цапа ръцете с унищожаването на зелените площи в региона ". Оцени зам.-кмета Румен Русев като експерт с голям стаж и отличен админ, който съгласно него би трябвало да поеме поста. Поиска Столичният съвет още веднъж да прегледа двата въпроса за референдум, свързани със строителството в „ Младост ". По-късно ръководителят на Общинския съвет Елен Герджиков назова оставката тичане от отговорност и заяви, че на Председателски съвет обстановката ще се разяснява, с цел да се подсигурява административното обслужване на хората. В неосъществим за разплитане възел ли се трансформира ръководството на региона?

В предаването „ Преди всички " на БНР зам.-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков разяснява претекстовете за оставка на Клисуров:

„ Преди няколко дни ден преди Общинският съвет да го верифицира като определен и посочен от госпожа Иванчева като краткотрайно изпълняващ длъжността, той беше на среща при нас на Председателски съвет, в която недвусмислено съобщи, че не желае и не се усеща в положение да поеме такава отговорност. Още тогава си личеше, че персонално той изобщо не е уверен от нуждата, смисъла и изгодата от това деяние. И сякаш краткотрайно се съгласи, само че безусловно в границите на този съвет, в този час и нещо, му беше подсказано от не един и двама сътрудници, че нормативно да поеме отговорността, не го освобождава от опцията персонално да излезе в отпуск, болничен или да си подаде оставка ".

" Кметовете и заместник-кметовете на районните администрации могат да наподобяват политически определени и оторизирани от хората лица, само че на процедура имат и доста отговорности, които изобщо не са маловажни ", акцентира Иван Велков.

Според него най-вероятният нов краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на Общината ще бъде единственият сега заместител областен кмет арх. Румен Русев. Общинския съвет би трябвало да откри решение на обстановката до на следващия ден, посочи Велков:

" В четвъртък има Председателски съвет. Още през днешния ден ще бъде конкретизирана програмата и една от тематиките ще бъде тази – да излезем от обстановката. Без действителна децентрализация тъкмо тези районни кметове, а и освен районните, само че и на по-малките общини, нямат на практика доста принадлежности да вземат решение действително проблемите на хората, които са ги избрали ".

Димитър Дизов от " За Зелен " Младост ", инициативния комитет, който издигна Десислава Иванчева за кмет на „ Младост ", съобщи, че един от претекстовете Владимир Клисуров да се отдръпна от поста е поради това, че е задължен да разрешава застрояването на " Младост ":

„ За част от нас това е предаване на идеята. За други, в това число и за мен, това е едно почтено отдръпване от клопката на СОС и Столична община, в който той е заставен да подписва бетонния апокалипсис на „ Младост ". Този апокалипсис е позволен от арх. Здравков и Столична община, тъй като районните кметове нямат пълномощия да стопират градежите. Освен това Клисуров и Русев би трябвало да извършват работа за четирима кметове, защото, до момента в който не бъдат освободени от служба Иванчева и Петрова, няма по какъв начин да бъдат назначени други хора на тяхно място. Третата причина е, че индивидът си има жена и дете и изправяйки се против машината за репресии и операции без политически тил, без лични медии и без обръчи от компании, се оказва, че за година и половина, в случай че си елементарен жител, като нищо можеш да светнеш като коледна елха ".

" Гражданска самодейност без политически тил в България е обречена ", счита Дизов:

„ В момента нямаме потребни ходове. Няма да се откажем да се борим против застрояването на „ Младост ", само че сега не виждаме какво повече можем да създадем. Районният кмет просто няма пълномощия ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР