Вчера вечерта Apple проведе традиционното си есенно събитие, което този

...
Вчера вечерта Apple проведе традиционното си есенно събитие, което този
Коментари Харесай

Apple представи iPhone 14 Pro и 14 Pro Max без прорез, а с „динамичен остров, нов процесор, камери и сателитна свързаност

Вчера вечерта Apple организира обичайното си есенно събитие, което този път бе кръстено, Far Out, с цел да показа идващото потомство iPhone. Наред с базовите модели iPhone 14 и iPhone 14 Plus дебютираха и по-усъвършенстваните iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. И двата модела се отличават с леко освежен дизайн, нови процесори, както и с обновен набор от камери.
Дизайнът значително остава същият, само че незабавно се набива на очи една огромна смяна - новата серия iPhone Pro е изгубила периферията на предната камера и датчиците за Face ID. Те към този момент са ситуирани в нещо, което от компанията назовават " динамичен остров ", т.е. в двойка отвори в екрана, които дружно образуват издължена черна област в горната му част. Областта сред дупките постоянно ще бъде черна. Останалата част от дизайна на iPhone Pro остава непроменена, с солидно стъкло начело и откъм гърба и лъскава железна рамка.

 

Смартфоните са оборудвани с OLED екрани Super Retina XDR с бляскавост до 1600 cd/m2 при проявление на HDR и могат да доближат до 2000 cd/m2 оптималната бляскавост навън. Поддържат се променливи честоти на освежаване от 1 до 120 Hz. iPhone 14 Pro употребява 6,1-инчов панел, а iPhone 14 Pro Max - 6,7-инчов екран. iPhone разполага и с дълго чаканата функционалност Always-On Display, която от дълго време е налична в смарт телефоните с Android и разрешава проявлението на значима информация на екрана, даже когато смарт телефонът е заключен.
 


iPhone 14 Pro е основан на новата едночипова платформа A16 Bionic на Apple, която съгласно Apple употребява най-бързия мобилен централен процесор, появявал се на пазара до в този момент. Чипът има шест изчислителни ядра (две високопроизводителни и четири с ниска консумация на енергия) и мощна графична подсистема. Той е основан на 4-нм софтуерен развой и разполага с до 16 милиарда транзистора. В същото време употребява 20% по-малко сила от своя предходник.
 

Друг главен ъпгрейд е задната камера. Тя към момента е тройна, само че Apple, откакто дълги години използваше извънредно 12MP датчици за изображения, мина към датчик с по-висока разграничителна дарба - главната камера на iPhone 14 Pro е построена от 48MP датчик. Въпреки това фотосите към момента ще бъдат най-вече 12MP, защото камерата употребява система вид Quad Bayer, която комбинира четири пиксела в един огромен 2,44µm пиксел, което разрешава по-добри фотоси при слаба светлина.
 

Основната камера има седемелементна оптика с еквивалентно фокусно разстояние 24 мм и бленда f/1,78. Фокусът се поддържа на 100 % от пикселите и е приложена система за стабилизиране на изместването на оптичния датчик от второ потомство. Поддържа се снимане с цялостна разграничителна дарба ProRAW.
 

Втората, ултраширокоъгълна камера е построена от 12MP датчик с 1,4µm пиксели. Той употребява шесткомпонентна оптика с фокусно разстояние 13 мм и бленда f/2,2. Фокусът се поддържа от 100% от пикселите. Камерата може да прави и макроснимки. Според Apple аморфоморфната камера има трикратно усъвършенстване при снимане при слаба светлина. За другите две се твърди, че има двукратно усъвършенстване.
 

Третата камера също е 12МР и има 77 мм фокусно разстояние с бленда f/2,8. Тя поддържа тройно оптично нарастване. Тук би трябвало да прибавим, че iPhone разполага и с 2-кратно нарастване на главната камера, което се реализира посредством изрязване на датчика - по този начин получавате фотоси с фокусно разстояние 48 мм.
 

Предната камера също е 12MP и има автофокус. Оптиката му е с фокусно разстояние 23 мм и бленда f/1,9. Тази камера работи в тандем със датчика за дълбочина, който също е част от системата, отговаряща за Face ID. Според Apple, сходно на задните камери, " предната " към този момент е два пъти по-добра при снимане при слаба светлина.
Както споменахме нагоре, предната камера в смарт телефоните от серията iPhone 14 Pro е ситуирана в дребен кръговиден отвор в горната част на екрана. До него има издължен отвор с детайли за системата Face ID. Тези отвори са съединени с черна част от екрана, а към този издължен детайл, наименуван Dynamic Island, Apple е построила нов интерфейс за вести.
Компанията разкри разнообразни анимации и разновидности на работата на Dynamic Island, в това число анимиране на уиджети за действия, анимации за вести и контроли за музика. Когато плъзнете пръст, с цел да минимизирате приложението и да се върнете към началния екран, фоновите задания, като да вземем за пример възпроизвеждането на музика, се реалокират на " острова ".
 

Новата серия Pro разполага със сателитна връзка със службите за незабавна помощ. Спътниковата съгласуваност работи там, където няма никакво покритие на клетъчната мрежа. В случай че сателитната връзка срещне проблеми, iPhone ще ви каже по какъв начин да поправите обстановката. Можете да създадете свои лични известия, с цел да обясните обстановката на спасителите, или да изпратите известие по образец.
Комуникацията е двупосочна, тъй че iPhone ще получи уведомление, че спасителите са получили известието ви и са на път. Сателитната услуга ще започва през ноември за потребителите в Съединени американски щати и Канада, а купувачите на iPhone 14 ще получат безвъзмезден двугодишен абонамент.
 

Освен това всички iPhone-и от 14-ата серия поддържат функционалността Crash Detection, която разрешава на устройството да употребява своите датчици (предимно акселерометъра и жироскопа), с цел да дефинира дали даден човек е взел участие в автомобилна злополука. По този метод на екрана се демонстрира уведомление, в което iPhone пита потребителя дали е добре. Ако не отговори, смарт телефонът автоматизирано се обажда на службите за незабавна помощ.
 

И най-после, би трябвало да се означи една забавна функционалност, която чака купувачите на всеки iPhone 14 или 14 Pro в Съединени американски щати. Там ще се продават версии на смарт телефони без слот за SIM карта. Вместо това се предлага да се употребява електронна електронна SIM карта. Могат да се свържат по едно и също време две eSIM от разнообразни оператори.
 

Те ще бъдат пуснати в продажба на 16 септември, а предварителни поръчки ще се одобряват на 9 септември. Цената на iPhone 14 Pro ще стартира от 999 $, а на iPhone 14 Pro Max - от най-малко 1099 $. Това е цената на версиите Pro от предходното потомство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР