Вчера Василев предложи да се променят данъчните закони и да

...
Вчера Василев предложи да се променят данъчните закони и да
Коментари Харесай

Борисов скочи на Асен Василев заради донос-бонус frognews.bg

Вчера Василев предложи да се трансформират данъчните закони и да се върне ДДС-то от 20% за ресторантьорите. Ставката бе свалена на 9% по време на COVID-19, само че по този начин и не е ясно за какво към днешна дата, три години по-късно, не е върната назад. От ГЕРБ още през вчерашния ден удариха контра на концепцията и смъмрих финансовия министър. 

От ресторантьорския отрасъл също се оповестиха срещу. 

 

Василев заяви, че преди седмица е провел диалози с представители на притежателите на заведения, хотелиери и туроператори, с цел да обсъдят актуалните по-ниски ставки Данък добавена стойност за тези действия. От сектора са предложили пакет от ограничения за изсветляване на бизнеса като Василев смята, че в случай че се реши, че предложенията са по-добри за бюджета от повишението на ставката, тя може да остане на 9%. Решението ще се вземе до края на годината, когато се чака да бъде признат и самия бюджет. 

 

Бонус против донос

 

Схемата “бонус против донос ” също е едно от предложенията на финансовото министерство. Идеята е в действителност да се предлага 10% премия за съобщилите нередности при заплащането на налози. Икономисти обаче настояват, че тази концепция няма да има огромен резултат. 

 

“Това е естествена мярка. Предлага се и в други страни. Не мисля, че е нужно да се популяризира от държавното управление. Сивата стопанска система е към 25-28% от Брутният вътрешен продукт. Тоест, не мисля, че ще има резултат. По-скоро това ще затормози администрацията, ще вкара в размишление хората, които би трябвало да го вършат ”, разяснява пред Нова телевизия финансовият анализатор Преслав Райков.

 

“Позитивно е, че Министерството на финансите търси способи да усили събираемостта. Иначе не мисля, че мярката ще има доста огромен резултат, тъй като тя е общоприета. Такива политики се ползват в доста компании. Колко от нас знаем, че даден човек не си заплаща налозите? Това работи в западни страни и огромни финансови институции ”, счита пък изпълнителният шеф на BESCO – Българската предприемаческа асоциация Добромир Иванов.

 

От ГЕРБ също наподобява, че са срещу. Пред публицисти, с изключение на концепцията за увеличението на налога за ресторантьорите, Борисов разкритикува и предлагането за финансовите тласъци против сигнали за нарушавания. Лидерът на ГЕРБ намеси и Държавна сигурност. 

 

" Никой не е приказвал с най-голямата парламентарна група за сходно нещо. С връщането на Държавна сигурност в София, бонус-донос си върви като нещо напълно действително, тъй като Държавна сигурност без доноси не могат да съществува. Някой би трябвало да донася, да клюки, да пуска сигнали, за което да получава пари - агентурни, най-вероятно ", разяснява водачът на ГЕРБ. 

 

Намекът е в действителност по адрес на претендента за кмет на София Васил Терзиев, който е упрекван за връзки на фамилията му с Държавна сигурност. 

 

Борисов дефинира предложенията като “авангардни ”.

 

  " Отиваш и даваш сигнали за 100 компании, по Търговския указател си избираш и даваш. Все за една ще намерят и отиваш да си вземеш парите. Такива авангардни оферти е хубаво да се обсъдят с некоалиционните сътрудници, с цел да не се постанова да ги разясняваме постфактум. Няма да ги подкрепим. След като внуците на Държавна сигурност ръководят, доносите са " храната ", материята, от която живеят ", уточни водачът на ГЕРБ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР