Вчера в Русия бяха официално потвърдени шест нови случая на

...
Вчера в Русия бяха официално потвърдени шест нови случая на
Коментари Харесай

Медия от Москва: Коронавирусът провали антируски планове на НАТО

Вчера в Русия бяха публично доказани шест нови случая на коронавирусна зараза. Четирима пациенти са настанени в московски лечебни заведения, по един има в Калининград и Краснодарския край, написа "Комерсант ". Също като множеството други болни в Русия, новите пациенти са донесли ковид от Северна Италия, прибавя вестникът.

"Заради пандемията съветските мобилни оператори ще изгубят тази година част от приходите, които им носи роумингът, и ще компенсират това с повишение на цените ", предвиждат специалисти, представени от изданието в различен материал.

Разпространението на ковид заплаши с неуспех сезоните в две водещи американски спортни лиги. Националната баскетболна асоциация (НБА) и Националната хокейна лига (НХЛ) към този момент обявиха, че замразяват своите шампионати, се споделя в още една публикация от "Комерсант ". " Отмяната на мачовете в НХЛ е настояща за Русия - в нейното състезание се изявяват доста от най-хубавите съветски играчи ", акцентира всекидневникът.

"Апокалипсис в този момент: коронавирусът нулира международния спорт ", написа в заглавие в. "Московский комсомолец ". "В европейския футбол може да не се появят към този момент нито първенци, нито спечелили от еврокупите ", предвижда вестникът.

"Коронавирусът провали антируски проекти на НАТО ", декларира в заглавие "Взгляд ". "Вирусът принуди алианса да анулира плануваните в Норвегия зимни маневри "Колд респонс ", в които Русия е определена за евентуален съперник. Войниците, пристигнали за учението, са подложени на карантина. Същевременно неколцина министри на защитата на страни от НАТО и високопоставени военачалници от блока се заразиха с носителя на болестта. Всички те участваха в планирането на най-големите в Европейски Съюз маневри на пакта - "Дифендър 2020 " ", разяснява онлайн изданието.

НА ЖИВО: Депутатите вземат решение дали да се вкара в България изключително състояние поради ковид

"Ако пандемията се проточи до половин или една година, членките на НАТО ще лимитират ученията и отсега нататък, ще заобикалят всевъзможни дейности, намаляващи боеспособността ", разяснява Пьотр Топичканов от Международния институт за проучвания на мира в Стокхолм (СИПРИ). Аналитикът се пита дали разпространяването на заболяването няма да се отрази върху боеготовността на войските на страните от алианса, а също по този начин на страни като Китай, Южна Корея и Русия.

"Руската войска разполага с нужните средства за отбрана ", опонира му военният специалист Алексей Леонков. "Руски военни изтеглиха жители на федерацията от китайския град Ухан - огнище на вируса, с всички защитни ограничения и няма данни някой да се е заразил ", акцентира той.

Михаил Горбачов: Мирише на война

"Свободная преса " изяснява за какво има риск Русия повече от други страни да пострада от икономическите последствия на пандемията. Според вестника стопанската система на софтуерните страни има повече шансове да оздравее, в сравнение с стопанството на софтуерно изостаналите или деградирали страни.

"Страните със суровинна специализация постоянно първи поемат удара и навлизат в продължителни спешни интервали. И до момента в който Русия не преодолее наркотичната си взаимозависимост от петрола и газа, стопанската система ѝ ще я "втриса " от най-малкото световно кихване " - неизбежно ще понижава капацитетът за решение на значимите за страната стопански задания, ще спада и виталното ниво на популацията. И този развой не е безконечен, защото на несъмнено ниво на спада икономическите проблеми прерастват в социално-политически. А това може да стане към този момент напълно друга и доста печална история ", заключава "Свободная преса ".

"Време е Руската православна черква да повярва в пандемията, тъй като духовенството може да избави човешки живот ", написа "Независимая газета ". "Синодът на Московската патриаршия най-накрая формулира позиция по отношение на разпространяването на ковид. Точно същия ден, когато Световната здравна организация призна, че светът е изумен от пандемия. Наставленията на епископите от обаче наподобяват много плахи, като погледнем какъв брой надалеч са стигнали другите религии в карантинните си наставления. Единственото, което дръзнаха да създадат съветските синодални старци бе да предлагат на свещенослужителите да употребяват пластмасови чашки за причастие и да дезинфекцират киотите на иконите, целувани от вярващите ", прибавя "Независимая газета ".

"До юни - юли обстановката с разпространяването на новия вирус в света може да се стабилизира ", счита съветският епидемиолог Александър Шестопалов в изявление за Интерфакс, представено от "Известия ".

"Заболеваемостта в Китай, откъдето потегли заболяването, мина връхната си точка още на 2 февруари. Такива вируси има постоянно, даже в нормалната конструкция на острите респираторни вирусни инфекции постоянно участват по два човешки ковид, надлежно може да се появи още един ", добавя той.

Смъртността от новия ковид от самото начало, откогато се популяризира болестта, доближава близо 5000 души. Това е съпоставимо с броя на хората, умиращи в целия свят от туберкулоза за един ден. Ковид-19 бледнее и пред елементарния грип. "САЩ регистрираха, че от грип са умряли единствено тази година 75 000 души ", прибавя специалистът.

Втори случай на ковид в Турция

Шестопалов декларира още, че новият вирус е 10-15 пъти по-малко патологичен от коронавирусите, провокирали епидемията от атипична пневмония ТОРС през 2002-2003 и от близкоизточния респираторен синдром през 2012-2015 година "Като цяло ограниченията против ковид са съответни, въпреки от време на време и несъразмерни ", счита съветският доктор.

"Известия " цитира и шефа на китайската специфична експертна комисия по новото заболяване - водещия епидемиолог на страната Чжун Наншан, съгласно който пандемията може да завърши през юни т. година, в случай че тежко засегнатите страни вземат нужните ограничения.

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР