Вчера в галериите Васка Емануилова и SeeMeOn 29 беше открита

...
Вчера в галериите Васка Емануилова и SeeMeOn 29 беше открита
Коментари Харесай

Изложбата, която поставя началото на културен обмен между балканските държави

Вчера в галериите " Васка Емануилова " и SeeMeOn 29 беше открита изложбата " NEXT BALKAN: Съвременно сръбско изкуство ". Тя ще продължи до 5 май , а в нея са включени работите на 19 модерни млади сръбски актьори. Някои от тях повдигат тематиките на деня като платното на Иван Шулетич " Крайбрежие ", което разяснява настоящия проблем за застрояването на крайбрежните линии. А други са откъснати от злободневието.

Кураторите на изложбата Мина Пишчевич и Миодраг Нинич подчертаваха, че необятният набор от художествени практики и работата на границата сред обичайни и модерни изразни средства характеризират младата сцена на изкуство в Сърбия. Темите, които изложбата слага, са колкото разнообразни, толкоз и близки доникъде в България. Друга водеща точка е неустойчивостта, отсъствието на пазар и слабата институционална поддръжка на актуалното изкуство на Балканите.

 Мария Шевич -
© Арт фондация "ДОМА "

Мария Шевич - " Връщането към природата "

Изложбата не е следващото събитие, което ще продължи месец и след това ще остане в нежната и несигурна памет на публиката. Тя показва новата платформа за продан и съдействие на млади създатели и експерти по изкуствата от балканските страни NEXT BALKAN. Нейни основатели и сътрудници досега са българската Арт фондация " ДОМА " и организация за социокултурно развиване " Културфорум ".

 Бранко Милишкович -
© Арт фондация "ДОМА "

Бранко Милишкович - " Назначен "

" Ние желаеме да работим за основаването на една обща сцена и се надяваме в платформата да се включват от ден на ден и повече организации ", сподели Мартина Стефанова от Арт фондация " ДОМА ". Кураторът на изложба " Васка Емануилова " означи: " Ние представяме млади актьори от повече от 20 години. Затова и да прекрачим границите е една разумна стъпка в нашето развиване. "

Миодраг Нинич - един от двамата куратори на изложбата и част от екипа на " Културфорум ", акцентира, че работата на организацията е ориентирана към млади и разрастващи се актьори, множеството от които са на възраст от 25 до 40 години.

Следващото събитие на новата платформа ще е представянето на български актьори в Сърбия. А Миодраг Нинич излази вяра, че в платформата скоро ще се включат и страни като Македония и Албания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР