Вчера в Етнографски център „Бърдо жителите на Мирково празнуваха на

...
Вчера в Етнографски център „Бърдо жителите на Мирково празнуваха на
Коментари Харесай

Мирково чества своя празник с богата програма и много гости

Вчера в Етнографски център „ Бърдо " жителите на Мирково честваха на своя общински събор. Много хора от целия регион се включиха в празника. Събитието почетоха министърът на електронното ръководство Божидар Божанов, регионалният шеф на Софийска област Иван Иванов, кметове и представители на бизнеса от Средногорието.

По традиция мероприятието стартира с осъществяване на Мирковската духова музика. Празничен водосвет отслужи отец Николай, който благослови приготвения за разпределяне курбан. В своето одобрение Цветанка Йотина, кмет на община Мирково, поздрави гостите на празника. Тя напомни славното минало на Общината.

Мирковчани се гордеят с поп Недельо кръстоносец на Хвърковатата чета на Георги Бенковски, поп Петър написал летопис преди Паисиевата история, Неделчо Бончев - втората жива торпила през Втората международна война. Тук е основана първата българско кооперация и първата бирена фабрика.

„ Днес ние също имаме привилегията да пишем историята, тъй че да не се срамим от нашите деца и внуци. Община Мирково извършва няколко плана: асфалтиране на улици, ремонт на централната част в Мирково, след дни откриваме строителна площадка за замяна на водопровода в Буново, ще асфалтираме улици в Смолско, започваме канализация в Бенковски и имаме ремонтни действия в Каменица. Работим с цел да предадем на нашите деца религия, добрина и съпричастност. Нека те да бъдат живи и здрави, доброжелателни, съпричастни, смирени и да обичат родината си. Желая ви здраве и Бог да пази България! ", пожела Йотина.

Министър Божидар Божанов честити празника на жителите. Той изясни, че дружно с Община Мирково работят за понижаване на бюрокрацията и за превозване на високоскоростна интернет връзка до общинския център. Областният шеф Иван Иванов приветства хората и съобщи, че е щастлив да забележи, че те са запазили своя здрав български корен. Той заяви, че е впечатлен от църквата в Мирково строена през 1834г. и една от дребното със златно кубе.

Водещата Ивелина Сараджова разгласи новите почетни жители на община Мирково. Цветанка Йотина сервира дарове на удостоените със занието Иван Велков, Петър Бояджиев, Христо Кацарев, Странимир Струмин и Милена Петровска. Поздравителни адреси за празника са получени от „ Геотехмин " ООД, „ Елаците-Мед ", „ Геострой " АД, Национално съдружие на общините в България, кметство Чавдар, кметство Душанци и профсъюз на българските учители. Поредна добра изява пред публиката направи духовия оркестър „ Мирковски орли " с началник Тодор Цачев.

Пред гостите на празника своите танцови умения демонстрираха танцьорите от танцов състав „ Балканска младост " от Етрополе. Поляната пред сцената мъчно събра извилите се хора отпред с българския байрак. Богатата концертна стратегия на празника продължи до късния следобяд със звездите на българската сцена Райна, Веселин Маринов и Софи Маринова. Техните осъществявания бяха съпроводени с бурни овации. Мнозина съумяха да си създадат селфи със своите любимци и да вземат подпис от звездите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР