Вчера в атомната електроцентрала се е състояла церемония по връчване

...
Вчера в атомната електроцентрала се е състояла церемония по връчване
Коментари Харесай

Връчиха подновената лицензия на АЕЦ „Козлодуй” за специализирано обучение /снимки/

Вчера в атомната електроцентрала се е състояла гала по връчване на възобновената лицензия на АЕЦ „ Козлодуй” за реализиране на профилирано образование и издаване на удостоверения за дееспособност за действия в нуклеарни уреди и в уреди, употребяващи източници на йонизиращи лъчения, научи организация BulNews.
Тя бе връчена на Наско Михов, изпълнителeн шеф на Дружеството, от Цанко Бачийски, ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране.
Лицензията е в действие от 5 октомври и е с годност 5 години - оптималният период според българското законодателството, и може да бъде подновявана при съблюдаване на условията на Закона за безвредно потребление на нуклеарна сила (ЗБИЯЕ) и Наредбата за профилирано образование на личен състав за работа в нуклеарни уреди.
Специализираното образование се реализира от дирекция „ Персонал и образователно - подготвителен център”, като за задачата е обезпечена модерна материално-техническа база и чудесно квалифициран екип.
В Учебно-тренировъчния център, където се организира образованието, действа Пълномащабен симулатор за блокове с реактори вид ВВЕР-1000 - високотехнологично техническо средство за профилирана първична подготовка и поддържащо образование на оперативния личен състав, който извършва функционалности, свързани с обезпечаването и контрола на нуклеарната сигурност.
На симулатора годишно се организират 10-дневно поддържащо образование на над 95 оператори на блочен щит за ръководство и в началото образование на 10 оператори, учащи се според самостоятелни образователни стратегии.
След сполучливо извършени изпити пред Квалификационна изпитна комисия на АЕЦ „ Козлодуй” за петгодишния период на миналата лицензия са издадени 258 удостоверения за дееспособност, от които 192 са за работа в нуклеарни уреди и 66 за осъществяване на действия с източници на йонизиращи лъчения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР