Вчера стана ясно, че от БФС са взели решение, според

...
Вчера стана ясно, че от БФС са взели решение, според
Коментари Харесай

Не засаждайте още тръни по пътя на българските футболисти

Вчера стана ясно, че от БФС са взели решение, съгласно което клубовете от efbet Лига към този момент могат да картотекират 20 задгранични състезатели без ограничаване на тяхното поданство. Това предписание е в действие от 14 февруари. Така, откакто до момента всеки отбор от елита можеше да има 20 картотекирани чужденци, само че единствено петима отвън Европейския съюз, в този момент към този момент може всичките 20 играчи да бъдат отвън Европейски Съюз, като 11 от тях да стартират дадена среща. Във Втора лига пък към този момент всеки един тим ще може да има по цели петима чужденци.
 Голяма смяна в българския футбол - рестриктивните мерки за чужденците падат напълно Голяма смяна в българския футбол - рестриктивните мерки за чужденците падат напълно
От централата оповестиха, че до решението се стигнало, откакто изпратили публично писмо до професионалните клубове, като по-голямата част от тях изразили предпочитание да бъде направена тази смяна. Това предписание обаче с какво оказва помощ на родния футбол, който отдавна очевидно върви във всяка една посока, само че не и нагоре, и по какъв начин оказва помощ най-много на родните футболисти.

Клубовете имат своите аргументи за това предпочитание, защото водещите Лудогорец и ЦСКА-София желаят повече чужденци, с цел да търсят да са конкурентноспособни в евротурнирите и да бъдат в груповата фаза, а с българските играчи нямат тази гаранция. Шампионите на практика даже към този момент се възползват от новото предписание, защото с привличането на Матиас Тисера имат контракти с шестима играчи без европейски паспорт. “Червените ” пък имат петима, до момента в който всички останали клубове са най-вече с по трима - Левски, Ботев (Враца) и Черно море.
 БФС за чужденците: Клубовете го желаеха, в Германия и Португалия е по този начин БФС за чужденците: Клубовете го желаеха, в Германия и Португалия е по този начин
По-голямата част от клубовете пък имат мнение, че играчите без европейски паспорт са два пъти по-евтини от тези, които имат паспорт на страна от Европейски Съюз. Така бразилци, аржентинци, африканци и други, могат да дойдат на ниски заплати и да бъдат продадени за по-сериозни суми от български футболисти, което да донесе облага на въпросния клуб.

Даденият образец с Германия, Португалия и Унгария демонстрира, че има концепция най-хубавите от младите футболисти да бъдат натурализирани и употребявани в националните гарнитури.

Това са позитивите, които виждат клубовете и БФС търси да задоволи тяхното предпочитание.

В реалност обаче има доста проблеми, които ще се появят. Защото в множеството страни, където са отстранени рестриктивните мерки, има въведени и доста по-сериозни бонификации за тимовете, които употребяват локални играчи и по този начин може да се получи баланс и да се подтикват много клубове. А не, както тук, където най-много 500 лв. може да получи даден тим на мач, в случай че заложи на двама или повече играчи, родени след 2000 година и те запишат над 45 минути в дадена среща за състезание.
 Стефанов се ядоса: Чутовна нелепост! Немислимо! Антибългарско! Борислав да си намерения... Стефанов се ядоса: Чутовна нелепост! Немислимо! Антибългарско! Борислав да си намерения...
Бройката на българските професионални футболисти в елитните тимове ще се понижи фрапантно, когато професионалните тимове бъдат залети със знайни и незнайни чужденци. По-бедните клубове ще вземат всевъзможни чужденци на доста по-ниски заплати за сметка на даден български футболист. Когато българските играчи играят по-малко в елита, по какъв начин да се развиват, по какъв начин да вършат прехвърляния в чужбина или да имат качества да играят в националния тим.
 България
Именно представителния отбор на България е лицето на футбола ни по света. С пълненето на безчет чужденци в елита, какъв брой по-силен състав ще бъдат " лъвовете "? Така вместо да се мисли конкуренцията в него да става по-силна, с цел да има тимът по-големи шансове за положително показване, има сериозен късмет изборът на селекционера на България да бъде много стеснен. Младежите започнаха да играят поради финансовата рецесия в клубовете ни и това даде резултат, като огромна част от тях са част от националния тим, само че в този момент могат да изгорят поради разнообразни чужденци.
 България U21
Как да бъдат създавани идоли за почитателите и подрастващите футболисти, когато 95% от чужденците не знаят и не се интересуват от историята на даден клуб, а идват тук, с цел да изкарват пари или да употребяват родното състезание за трамплин в чужбина и постоянно минават през България със скоростта на комета?

Голяма част от шефовете на елитните ни клубове и треньорите им настояват, че родните футболисти нямат нужното качество, с цел да се реализират съществени неща, само че въпросът е в действителност за какво го нямат. Нали от деца са тренирани от българските треньори. Липсата на качествени и подготвени треньори в България е най-сериозният проблем, който няма да се позволи и с сходно решение. Именно тези експерти би трябвало да развиват родните гении, които най-вероятно ще бъдат все по-малко в идващите години заради ред аргументи.

Какво ще се случва с над 90% от младите футболисти, когато навършат възраст, в която да създадат преход от детско-юношеския футбол към мъжкия футбол?
 Ето кои са чужденците без Европейски Съюз паспорти в родния хайлайф Ето кои са чужденците без Европейски Съюз паспорти в родния хайлайф
Да не приказваме, че всеки чужденец има потребност от най-малко шест месеца, с цел да се аклиматизира в нашата футболна реалност, а в доста случаи и много повече, в случай че изобщо получи картбланш от управлението на даден първокласен клуб и не бъде изпъден. Да не се не помни, че доста от отговорностите на огромните клубове в българския футбол са точно поради привличането на всевъзможни чужденци, които са парафирали контракти, след което са изгонени и съдят клубовете ни за всяка една стотинка до края на контракта им. Може да питате всички гравитиращи към столичните игрища “Българска войска ” и “Георги Аспарухов ”. Българските футболисти в 90% от случаите се схващат да вземат най-много две-три заплати, в случай че бъдат освободени с година или две преди края на контракта им. Освен това от родните играчи се демонстрира и схващане към клубовете, знаейки обстановката в българския футбол. Това изобщо не е за подценяване, откакто президентите на клубовете, които подписват договорите и по-късно гонят футболистите, си остават същите.

За решението във Втора лига да имат петима чужденци… не знам какво би трябвало да се каже. Там желаят да са експерти, да вземат повече пари от ТВ права, а картотекират приблизително по едвам четири футболисти с професионални контракти. Освен това се мръщят, когато би трябвало да играят наложително с двама млади футболисти през първите 45 минути на всяка среща, само че в този момент изявили желанието да заплащат заплати на петима чужденци.

Тук няма значение дали решението е взето, с цел да се прокарат ползите на водещите клубове или пък да се извърши желанието на множеството професионални отбори преди идния конгрес. По всичко си проличава, че още веднъж не е доизмислено изцяло и се засаждат още тръни по пътя за развиване на българските футболисти, които с изключение на, че не ги желаят от дълго време в чужбина, очевидно към този момент не ги желаят и по-голямата част от професионалните клубове у нас.
Нещо доста тъжно, когато се бием в гърдите, че желаеме да сътворяваме футболисти и да развиваме българския футбол.
 Ето кои са чужденците без Европейски Съюз паспорти в родния хайлайф Ето кои са чужденците без Европейски Съюз паспорти в родния хайлайф 17 фев | 16:24  БФС за чужденците: Клубовете го желаеха, в Германия и Португалия е по този начин БФС за чужденците: Клубовете го желаеха, в Германия и Португалия е по този начин 17 фев | 15:20  Голяма смяна в българския футбол - рестриктивните мерки за чужденците падат напълно Голяма смяна в българския футбол - рестриктивните мерки за чужденците падат напълно 17 фев | 11:56 Още от БГ Футбол  Арда и Ботев откриват полусезона в efbet Лига Арда и Ботев откриват полусезона в efbet Лига 18 фев | 06:51 1260 3  Даниел Димов: Черно море е подготвен за пролетта Даниел Димов: Черно море е подготвен за пролетта 18 фев | 05:01 753 0  Напрежение на Напрежение на "Герена "! Мъри отказал да води тренировката на Левски 18 фев | 00:57 28172 60  Адвокатът на ЦСКА - София: Срутване на “Българска войска ” е сриване на историческата памет Адвокатът на ЦСКА - София: Срутване на “Българска войска ” е сриване на историческата памет 17 фев | 20:39 3603 35  Кампанията върви чудесно! Левски си сложи цел да събере 300 000 лева до 10 дни Кампанията върви чудесно! Левски си сложи цел да събере 300 000 лева до 10 дни 17 фев | 20:00 10253 32 Виж всички Водещи Новини  Григор Димитров стартира с рутинна победа в Делрей Бийч Григор Димитров стартира с рутинна победа в Делрей Бийч 17 фев | 23:51 14260 13  Напрежение на Напрежение на "Герена "! Мъри отказал да води тренировката на Левски 18 фев | 00:57 28172 60  Крайни резултати в Лига Европа Крайни резултати в Лига Европа 17 фев | 23:57 49507 40  Резултати от плейофния кръг в Лигата на конференциите Резултати от плейофния кръг в Лигата на конференциите 17 фев | 23:53 29349 7 Класиране Програма

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР