Вчера стана ясно, че италиански екип е спечелил конкурса за

...
Вчера стана ясно, че италиански екип е спечелил конкурса за
Коментари Харесай

Какви са амбициите и възможностите за обновяването на площад Св. Неделя

Вчера стана ясно, че италиански екип е спечелил състезанието за ремонта на столичния площад " Света Неделя ". За плана, опциите и упоритостите на колектива в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " приказват основният проектант на София Здравко Здравков и един от членовете на журито в състезанието Сотирис Цолос.

Архитектът на София съобщи, че това е един превъзходен план с нова, съвременна визия за площада, само че и с отношение към архитектурата, към археологията, към всички тези напластявания във вековете.
Здравко Здравков, основен проектант на София: Един план, който може да бъде разработван етапно и може да бъде надграждан с времето. Считам, че журито избра най-хубавия план и той ще постави София на мястото на всички европейски столици, тъй като такова знаково име идва за пръв път в България.
Според един от членовете на журито Сотирис Цолос задачата е била да има план, който да даде в действителност един актуален образ на София и на този знаков площад.

" Проектът има капацитета и опцията да сплоти всички аспекти на този напредък в София. Той има естетична кохерентност и е съгласуван с безусловно всяко условие, което беше заложено в заданието. И е задоволително еластичен, с цел да може сега, в който излязат нови археологически монументи, те да бъдат интегрирани в този план ", сподели Цолос. Важното съгласно него е, че този знаков площад ще бъде върнат още веднъж на града.

Според Здравко Здравков планът за " Света Неделя " ще промени радикално отношението за този площад и ще го трансформира трайно към пешеходците и към хората, ще разкара колите от това знаково място и ще даде опция за свързване с другите пространства - за в бъдеще ще се свързва с Ларгото, " Съборна " и " Стамболийски ".

Какви са другите планове след този за " Света Неделя " вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР