Вчера състезателният уикенд за Гран При на Емилия-Романя във Формула

...
Вчера състезателният уикенд за Гран При на Емилия-Романя във Формула
Коментари Харесай

Едва за трети път отменят състезание, когато отборите вече са на пистата

Вчера спортният уикенд за Гран При на Емилия-Романя във Формула 1 бе анулиран поради големите наводнения в региона Емилия-Романя в Италия.

Така надпреварата на „ Имола “ стана едвам третото в историята на Формула 1, което бива анулирано, откакто тимовете са пристигнали на пистата. Предишните два случая бяха с Гран При на Белгия през 1985 година и с Гран При на Австралия през 2020 година.
 Отмениха надпреварата на „ Имола ” Отмениха надпреварата на „ Имола ”
В Белгия преди 38 години повода за анулацията на старта е разрушаващата се настилка на „ Спа “, която прави неговото осъществяване невероятно. Тогава обаче конкуренцията бива пренасрочена за по-късно през годината и се организира на 15 септември. Оригиналната ѝ дата е 2 юни. Това осъществяване на Гран При на Белгия в средата на септември се случва с помощта на анулацията на Гран При на Ню Йорк, която е трябвало да се организира на 22 септември.

През 2020 година Гран При на Австралия бе анулирана единствено няколко часа преди началото на първата свободна подготовка в петък. Тогава целият уикенд в Мелбърн бе анулиран поради пандемията от ковид, която тъкмо бе почнала да превзема света. Впоследствие Формула 1 не се завърна в Австралия до 2022 година, още веднъж поради COVID-19.
 Формула 1 може и да не се върне на „ Имола ” тази година Формула 1 може и да не се върне на „ Имола ” тази година
В резултат на ковид през 2020 и 2021 имаше значително анулирани надпревари, които обаче бяха анулирани авансово и не се постановяваше отборите да вършат „ празни курсове “ до съответните писти. През 2022 Гран При на Русия не се организира след съветската военна инвазия в Украйна, до момента в който Гран При на Китай към момента не се е завърнала в календара на Формула 1 след началото на пандемията.
 Китай ще се бори да се върне във Формула 1 Китай ще се бори да се върне във Формула 1
В цялата история на спорта анулираните надпревари не са доста, а първият подобен случай е през 1957 година. Тогава стартовете в Белгия и Нидерландия не се организират поради Суецката рецесия и неналичието на нефт в Европа. През 1969 водачите бойкотират Гран При на Белгия поради ниската сигурност на „ Спа “. Гореспоменатата Гран При на Ню Йорк не се организира в интервала 1983-1985 заради разнообразни аргументи, вариращи от митинги от покровители на околната среда до липса на спонсори. През 2011 пък Гран При на Бахрейн, която трябваше да открие сезона бе анулирана поради Арабската пролет и множеството митинги в страните от Северна Африка и Близкия изток.

Снимки: twitter.com/AlbertFabrega
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР