Вчера съдът в Охрид заседава по делото срещу един от

...
Вчера съдът в Охрид заседава по делото срещу един от
Коментари Харесай

Костадин Филипов: Искането на България да участва в промяната на конституцията на РСМ е правилно

Вчера съдът в Охрид заседава по делото против един от биячите на секретаря на българския клуб в Охрид Христиан Пендиков - Илия Спасески. Обвиняемият не се призна за отговорен.

Междувременно външният министър Николай Милков съобщи, че е разговарял с македонския външен министър Буяр Османи и се надява Северна Македония да откликне на желанието на страната ни да взе участие в процеса на смяна на конституцията.

В „ Денят стартира “ журналистът Костадин Филипов разяснява, че е вярно настояването на България да взе участие в процеса на смяна на конституцията на Република Северна Македония.

„ Сега в Северна Македония стартира процесът за конституционните промени, в които българите би трябвало да бъдат вписани в тяхната конституция. Това е обвързвано с ползите на българите там и не виждам нищо неприятно в това и български представител да взе участие в работата на специфичната експертна комисия “, сподели той.

Според Филипов делото за побоя над Пендиков е почнало по прочут метод – да се отсрочи без да има всъщност разисквания, само че с вчерашното съвещание влиза в по-нормални релси.

„ Възелът на правосъдното дело е какво ще се потвърди – дали е закононарушение от ненавист или не, дали е битов случай или хулиганска демонстрация. Това ще значи една нова подготовка на отношението, което имат в РСМ към българската страна и македонските жители, които се заявяват като българи там. Защото това е в основата на цялата обстановка сега “, добави той.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР