Вчера редица български компании получиха писма от газоснабдителите си за

...
Вчера редица български компании получиха писма от газоснабдителите си за
Коментари Харесай

Имаме газ само за май, купете си бойлери: Източник от най-високо ниво

Вчера редица български компании получиха писма от газоснабдителите си за спиране на подаването . В същото време държавното управление твърди, че имаме задоволително синьо гориво за месеци напред. Каква е истината?

 

" Реално разполагаме с задоволително количество газ най-малко за топлофикациите единствено за месец май. По-нататък разчитаме, че в действителност ще завърши в период през юни работата по интерконетктора с Гърция, само че не е ясно коя тъкмо ще бъде датата, а също дали той незабавно може да влезе в употреба и какъв тъкмо размер синьо гориво ще може да осигуряваме в допълнение по него ”, разяснява пред 19 минути източник от най-високо равнище в администрацията, който непосредствено е ангажиран с тематиката, а не му я преразказват.

 

Попитахме от името на жителите на София, които разчитат да получават централно топла вода – 1 млн. души в над 400 000 семейства, значи ли това, че който няма разполагаем, е добре да си купи бойлер, източникът ни посъветва: " Определено ”.

 

Важен е и въпросът с цената на газа . Вицепремиерът Асен Василев разгласи упования, че неруското синьо гориво ще ни коства 20% по-скъпо , само че експертите предвиждат най-малко 30%. Това автоматизирано значи нов скок на котировките на парното, което без друго към този момент неколкократно, на огромни подскоци, усили цената си през последната година.

 

Пламен Валентинов

 

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР