Вчера ракета падна в село Пшеводов в Източна Полша, близо

...
Вчера ракета падна в село Пшеводов в Източна Полша, близо
Коментари Харесай

Ракетата в Полша - руско производство, но от кого е изстреляна?

Вчера ракета падна в село Пшеводов в Източна Полша, покрай границата с Украйна, и умъртви двама души. Полското държавно управление се събра на изключително съвещание, като увеличи равнището на бойната си подготвеност. И до този миг няма ясни и безапелационни заключения от чии сили ракетата е изстреляна.

Ракета " съветско произвеждане "

Полското външно министерство първо разгласи, че падналата ракета е с съветски генезис. " В 15:40 ч. в село Пшеводов падна ракета с съветски генезис, която умъртви двама жители на Полската република. Във връзка с това министърът на външните работи Збигнев Рау привика съветския дипломат в Министерството на външните работи и изиска неотложно в детайли пояснение ", се споделя в изказване на министерството.

Същото определение употребява и полският президент Анджей Дуда. " Най-вероятно става дума за ракета, създадена в Русия, само че следствието към момента продължава ", сподели той пред кореспонденти. Дуда обаче съобщи, че няма безапелационни доказателства кой е изстрелял ракетата, и изрази вяра, че става дума за изолиран случай.

Според проверяващия публицист Ерик Толер полските управляващи могат да назовават ракети, създадени по времето на Съюз на съветските социалистически републики, съветски ракети.

Проектът Ukraine weapons tracker, откакто проучва оповестените в обществените мрежи фотоси на отломките от ракетата, счита, че това са елементи от мотора на ракетата от серията 5В55, създадена в системата С-300 на Съюз на съветските социалистически републики.

Версията за украинската Противовъздушна отбрана

Associated Press заяви в сряда сутринта, базирайки се на трима неназовани американски чиновници, че ракетата, която е паднала в Полша, е била изстреляна от украинската противовъздушна защита.

Според източниците украинските военни евентуално са я изстреляли по приближаваща съветска ракета по време на масираната офанзива против енергийната инфраструктура предходния ден.

Теорията, че ракетата е изстреляна от Русия, беше подложена на подозрение по-рано от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който свика изключителна среща на водачите на Г-7 и НАТО, участващи в срещата на върха на Г-20 в Бали.

" От позиция на траекторията е малко евентуално да е изстреляна от Русия, само че ще забележим ", сподели той след срещата.

Военните на НАТО са съумели да проследят ракетата, която се е взривила в Полша, като се базират на неназован боен чиновник на алианса, заяви CNN. Според CNN ракетата е видяна от разследващ аероплан на НАТО, който е изпълнявал задача в полското въздушно пространство.

Събеседникът на CNN не прецизира кой е изстрелял ракетата. Събраните разследващи данни, в това число следата от ракетата, оставена на радара, са предадени на НАТО и Полша.

НАТО ще организира изключително съвещание след случая.

Руското министерство на защитата съобщи, че този ден не са били нанасяни удари по цели наоколо до украинско-полската граница и че оповестените фотоси на останките нямат нищо общо с съветски оръжия. Руското министерство на защитата дефинира изказванията, че съветска ракета може да е паднала в Полша, като " преднамерена провокация за изостряне на обстановката ".

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР