Вчера премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра

...
Вчера премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати: Бисер Петков беше добър социален министър


Вчера министър председателят Бойко Борисов изиска и одобри оставката на министъра на труда и обществената политика Бисер Петков. Кадровото решение на премиера е въз основа на насъбрани във времето учредения. Министър-председателят Борисов смята, че темповете, с които Министерството на труда и обществената политика работи, не дават отговор на обществено-политическите упования. Тази оставка е изненада и за синдикатите, и за работодателите. Това обявиха в ефира на bTV ръководителят на КТ „ Подкрепа” Димитър Манолов и зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. Двамата бяха безапелационни, че гадаят за повода. Димитър Манолов се опита да изясни отдръпването на обществения министър в „ по-широк политически контекст”. Според него е било обикновено да има напрежение след локалните избори и някой би трябвало да „ даде фира” и да стане „ курбан”. В случая това е Бисер Петков, въпреки че районният министър също е бил на мушка и е било „ по-логично” да се отдръпна поради режима на водата в Перник. Министър Аврамова обаче има по-голямо политическо значение от Петков, счита Манолов

Бранков означи, че е имало доста проблеми с трудовото законодателство като този с болничните, само че не счита, че това е било повода да подаде оставка и изрично не е отговорен за неуспеха на ограниченията в тази област. „ Бисер Петков имаше доста душмани в държавното управление и в министерството”, съобщи ръководителят на КТ „ Подкрепа”, който означи, че е обикновено да има напрежение сред обществения и финансовия министър, тъй като единият „ държи баницата”, а другият желае да я раздава. Работодатели и синдикати в лицето на Димитър Бранков и Димитър Манолов дадоха доста висока оценка на Бисер Петков като министър – над 5 по шестобалната система.

Като наследници на Петков сега се спрягат Деница Сачева и Зорница Русинова. Според Манолов най-вероятно Сачева ще стане новият министър на труда и обществената политика, а Бранков не даде своята прогноза.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР