Вчера по БНТ бе телевизионната премиера на сериала Войната на

...
Вчера по БНТ бе телевизионната премиера на сериала Войната на
Коментари Харесай

Противоречиви мнения след първия епизод на сериала Войната на буквите

Вчера по Българска национална телевизия бе телевизионната премиера на сериала " Войната на буквите ". Очаквано, сходно на кино лентата " Ботев ", само че в по-олекотен тип, се провокира сериозни полемики. Ня

Действието на сериала ни придвижва в Х век. Една от най-могъщите страни в Европа – България, е обгърната в загадка, която може да разклати основите на християнството. Сюжетът споделя за последните дни от живота на цар Симеон Велики (Деян Донков) и месеците след гибелта му. Най-малкият му наследник – Баян (Даниел Върбанов), търси тайната на изгубените антични български букви във времена на политически интриги, борби за превъзходство и опити за избавяне на мира сред Преслав и Константинопол.

 Българското господство е изправено пред голямо тестване, когато младият княз Баян се среща с внучката на византийския император – принцеса Мария (Климентина Фърцова). На средновековната сцена изпъкват още няколко основни персонажи, чиито дейности са способни да трансформират хода на събитията – кралица Мариам (Теодора Духовникова), кавхан Сурсувул (Захари Бахаров) и княз Петър (Ненчо Костов).

Сериалът ще е в 12 епизода. Те ще бъдат режисирани от Виктор Чучков и Зоран Петровски. Базиран е по романа на писателката Людмила Филипова.

Представяме ви определени отзиви от социалните мрежи за първия епизод на сериал:



" Вчера с неспокойствие чаках доста добре рекламирания нов сериал " Войната на буквите ". Опаковката - тийзърът - му беше доста, доста добра. Впечатляващо добра. Макар да чаках сериал, построен посредством кино начини, одобрих и телевизионната театрална форма. Бях сюрпризиран от няколко доста фрапиращи грешки, макар консултациите на видни историци. " Всичко ще фръкне във въздуха " е израз - метафора, която не е била позната в този исторически интервал. " Програмата ми " - изказано от един от героите, е също странна за интервала от тогиз. Сцената с конфискацията на кравата, реакцията на двете дами беше толкоз нелепа и странна, че останах с чувството, че им е все тая на двете дами. Физическите конфликти сред героите, бяха на пародийно равнище.

Сцената със съветниците на Симеон първоначално се повтори и след идването на царя. Актьорите подредени неуместно, не помръдваха, всеки замислен по Станиславски в своя си свят. Диалозите бяха на съвременници на 19-20 век, като че ли българският не се е трансформирал с нещо оттогава. Дворецът на Симеон Велики бе обзаведен с няколко кожи тук там без никаква помпозност.

Константинопол, улици, пазари, замък и Мангурската школа бяха показани като село с малко пазарище.

Приемам тази ефирен спектакъл, като положително достижение за упражнение на студент, трети курс в НАТФИЗ.

За следващ път е видно, че да пресъздадеш ера е сложна задача. Нужни са доста средства финансови, интелектуални, занаятчийски и най-много сценарни.

ЯЗЪК! " - Нидал Алгафари

" Благодарение на новия филм " Войната на буквите " за пръв път разбрах, че:

- Царският двор на Цар Симеон е бил цялостен с гейове и леки дами

- Цар Симеон приказвал с нервен непостоянен звук

- Цар Симеон е желал да скопи сина си

- Цар Симеон е приказвал като в сапунен сериал - с мъгляви догатки - и всеки е можел да му възрази, без да се опасява за езика си и за главата си

- Жените през 10 век са имали повече права от мъжете

- Цар Симеон си е имал джакузи и се е топкал гол в него с гола жена " - Руси Патронов.

“На мен ми хареса. Опитали са се да вдъхнат живот на историческите фигури. Показали са гледната точка на другите възрасти. Отначало ми беше мъчно да привикна с по-модерното звучене и леко скованите викове, само че след това ми стана забавно. Смятам, че умерено може да се подреди измежду другите известни и полуизвестни сериали на историческа тема, дето сме изгледали през годините по знайни и незнайни канали. Твърде сериозно му се мята публиката тук, като че ли всеки ден единствено с високо изкуство се занимават. " - Юлиана Попова.

" Петнайсет минути са ми предостатъчни да усетя каква бедност лъха от новия български сериал с много пошлото заглавие “Войната на буквите "! Клети разговори, мизерни костюми, постен фон - престол, украсен като че ли с отрязъци от похлупак на играта “Не се сърди дребосъче "! Скучни подиуми,съмнителна басня и нефелна музика! Интонация не от век на великолепие, а от крайните улици на Обеля 6. Не великолепие, а жалкост лъха, и в случай че с присъщия си народен комплекс някой си е мислил, че ще сътвори сходство на “Великолепният век ", да се сети за Жабата, която видяла, че подковават Вола, та и тя си вдигнала крайници! " - Вероника Азарова.

“Сериалът си има недостатъци, които ще запазя за себе си, а и от почитание към основателите му, част от които имам достойнството и удоволствието да познавам. Но има и проблясъци. Аз персонално ще му дам късмет. И тъй като виждам, че тук доста хора се възмущават - сериалът не гони историческа меродавност. Това беше неведнъж заявявано доста преди премиерата му. Сериалът е основан на едноименния разказ на Людмила Филипова. А по отношение на речта, в случай че героите говореха по този начин както през 10-ти век, 99% от феновете нямаше да схванат и дума. Само споделям. "  Ивайло Николов.

" След " Ботев " всичко е ок " е може
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР