Наркоман, участвал в разследване на Sky News, получи втори шанс от рехабилитационна благотворителна организация

...
Вчера пихте канабис?“ Аз питам. Но знаехте ли, че това
Коментари Харесай

„Вчера пихте канабис?“ Аз питам. „Но знаехте ли, че това ще се появи в теста?“

Крейг изглежда извиняващо. „Направих глупава грешка, като изпуших малко“, казва той.

„Трудно е да кажа не. Беше там и аз го взех. Но сега съм тук и знам, че няма да отида да пипа нещо."

По-добре да не го прави, ако иска да запази мястото си в рехабилитацията.

Списъкът на чакащите нараства и благотворителната организация има политика на нулева толерантност към наркотиците и алкохол. Отсега нататък Крейг ще бъде тестван на случаен принцип веднъж седмично.

Крейг търси място за рехабилитация от близо 10 години. Финансирането на съвета за услуги за възстановяване от пристрастяване претърпя драстични съкращения по същото време търсенето на места и смъртните случаи от пристрастяване се увеличават.

Беше му предложен шестмесечен стаж в ADAPT в Оксфорд, след като неговата борба беше съобщена по Sky News миналия петък.

„Аз беше мъртъв за няколко минути'

Крейг ще дели къща с трима други лекуващи се зависими. Той вече е създал връзка с един от тях, Дейв Ню.

Той е бил изложен на хероин като 16-годишен в грижа. Майка му, самотен родител, почина, когато той беше едва на 10 години. Той описва ранно детство, което се мести от дом на дом в запуснати крайбрежни градове в Югоизточна Англия.

Хероинът е доставен от дилър, който живее в същия хостел. Това беше началото на травматична борба с пристрастяването към почти всяко лекарство.

„Две седмици преди да дойда тук, предозирах и „умрях“, казва Дейв.

„Аз в крайна сметка си инжектирах хероин, смесен с фентанил и се предозирах. Бях мъртъв за няколко минути. Когато се събудих и се погледнах в огледалото, лицето ми беше синьо. Устните ми бяха лилави.

"Аз съм днес съм тук от 20 дни. Чувствам се страхотно и всичко това е, защото сме в безопасно жилище, сухо жилище, където редовно ни подлагат на допинг тестове.“

Дейв е на 43 години сега. И това е първият път, когато е чист за толкова дълго време.

Настаняване без наркотици е от решаващо значение за възстановяването

И затова благотворителната организация поставя толкова голям акцент върху осигуряването на безопасно настаняване без наркотици. Това е от решаващо значение за всеки шанс за възстановяване, ми казва главният изпълнителен директор на благотворителната организация Еди Коб.

„Над 80% от нашите клиенти са преживели бездомност, като са били настанени в защитено жилище, където има други зависими, които използват“, казва тя. „Така че просто няма случайно, знаете ли, когато сте наоколо, когато искате да се изчистите, и сте заобиколени от други хора, които използват, за тях е невъзможно да се изчистят."

Крейг е уверен, че той този път може да остане трезвен. Току-що му бяха дадени ключовете от новия му дом.

Докато седим на леглото в стая номер 4, той вади телефона си и ми показва снимки на другите хостели, където той е живял.

Снимките показват просмукваща се канализация, мухлясали бани и заковани с дъски тоалетни. Депресиращи картини на пренебрежение и запуснатост. Точно като системата за възстановяване от пристрастяването, която толкова много зависими описват.

Но предизвикателството пред Крейг не бяха порутените сгради – зависимите, които все още приемаха наркотици и алкохол, превърнаха живота му в ад.

" Просто имам чувството, че ми е дадено нещо, което никога преди не съм получавал“, казва той. „И ще го взема. И ще го използвам.“

Крейг знае, че му е даден шанс, който хиляди пристрастени никога не получават. Той също така знае, че може да е последното му.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР