Вчера от "Булмаркет" лансираха нова версия - че според експертиза,

...
Вчера от "Булмаркет" лансираха нова версия - че според експертиза,
Коментари Харесай

Стрелочникът от гара Хитрино отрече новата версия

Вчера от "Булмаркет " лансираха нова версия - че съгласно експертиза, поръчана в чужбина, не високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път е причина за нещастието, при която починаха 7 души.

Стрелочникът Ирфан Хасан, видял с очите си всичко, през днешния ден описа преди bTV, че влакът летял с доста висока скорост, а машинистите в началото не разбрали за злополуката.

„ Той напряко идваше да ни убива, друго какво да ти кажа… Цялото село гори, слизат машинистите и викат на дежурния – за какво ни спря. Нямаше желание въобще да спре, в случай че не беше се скъсал”, сподели Хасан.

Той е виновен за стрелките на коловозите във съдбовната заран. Убеден е, че не оборудването е повода.

„ Стрелката си е заключена, стрелката не съм я обръщал цяла нощ и не се обръща, тя е пета стрелка е несъмнено най-здравата стрелка, няма проблеми”, разяснява още той.

„ Единият от хората там, които са на гарата, е споделил, че изпуска газ и все пак е пуснато електричеството още веднъж? Не мога да ви кажа”, съобщи Станко Станков, шеф на „ Булмаркет”.

Решението за наново стартиране на електричеството евентуално е взето от диспечера.

Според прокуратурата експертизите на "Булмаркет " не могат да служат за смяна в изводите на обвиняването и са безапелационни, че отговорна е високата скорост.

Румънският специалист, който е изготвил частна експертиза, обаче ще бъде разпитан като очевидец по гражданско дело на потърпевш от случая. Това дефинира съдът на първото съвещание по дело, заведено от потърпевшия при гърмежа на влаковата цистерна Цанко Георгиев, съобщи Българска телеграфна агенция. Той упорства за 50 000 лева обезщетение от НКЖИ и "Булмаркет " поради изгаряния, които е получил по тялото и пострадване на ръката.

Съдът отхвърли молбата на ответниците да приключи делото, само че одобри заключенията на румънския експерт под формата на отчет, само че не и като експертиза.

Делото ще продължи на 6 ноември, като до тогава съдът ще се произнесе по направените претенции за доказателства. На идващото съвещание следва разпит на очевидци, които ще бъдат разпитвани по отношение на положението на железопътната мрежа и за детайлностите към злополуката, и нанесените вреди.

Според Георгиев виновност за случая имат и машинистите, и обслужващите релсовия път, само че счита, че най-голямата причина за злополуката е високата скорост. По думите му би трябвало да има опрощение към потърпевшите поради случилото се.

Адвокатът на Георгиев - Николай Димитров, който съставлява потърпевшите от злополуката, разяснява, че гражданските искове за обезщетение са за над 10 млн. лева Той посочи, че става въпрос за 30 каузи, като по-голямата част от тях са спрени, до момента в който не завърши делото против машинистите, упрекнати за нещастието.

Според него частната експертиза на "Булмаркет " не могат да послужат пред съда. Димитров добави, че за нея са платени 25 000 евро, а с тези пари е можело да бъде заплатен един иск на потърпевш от случая.

Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова също сподели пред публицисти, че заключенията по частните специалисти нямат стойност за следствието или по делото, защото не са предоставени нито от съд, нито от прокуратура. Тя добави, че версията, която се показва в частната експертиза, е била изследвана от държавното обвиняване и отхвърлена, след направени изводи от експерти и събрани доказателства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР