Вчера от БСП поискаха актуализация на бюджета, след като шефът

...
Вчера от БСП поискаха актуализация на бюджета, след като шефът
Коментари Харесай

Втора Категория Хора! Ако Ни Се Наложи Да Влезем В Болница В Чужбина - Лошо! Мълчалив Отказ, Оставят Ни Да Мрем!

Вчера от Българска социалистическа партия желаеха актуализация на бюджета, откакто шефът на Здравната каса заяви за отговорности на НЗОК за над 200 млн. лева към здравни каси в чужбина

По думите на Дамянов обаче този проблем е бил обсъждан в границите на разискването на самия бюджет за 2018 година.

" Беше посочено, че това може да се окаже проблем, само че беше изяснено, че в действителност НЗОК съумява през октомври да подписа съглашения с немски и австрийски здравни каси, към който нашата Каса е имала отговорности. Беше стихотворец ангажимент към тогавашния началник на Надзорния съвет господин Ананиев, сегашен министър на опазването на здравето, че ще бъдат планувани спомагателни средства, с цел да могат да бъдат плащани тези отговорности и в случай че по някаква причина тези отговорности бъдат увеличени през тази година, било заради неплащане от наша страна, или поява на отговорности по линия на лечение на български жители в чужбина, тези средства да бъдат планувани към запаса. Тогава бяха заделени тъкмо толкоз средства, за колкото бяха подписани споразуменията. За цялата сума без тези, които ще излязат за тази година, почти към 70 млн., изясни той.

Дамянов уточни, че български пациенти получават отвод за лекуване от лечебни заведения в чужбина.

" Това, което ни тормози е, че получаваме информация от пациенти, че няма директен отвод от лекуване – смисъл български жител, който има нужда да бъде лекуван дали по неотложност, или планово в чужбина, няма директен отвод, само че да вземем за пример болничното заведение споделя: „ Всъщност вие не сте за нас “ и ги препращат на друго място. Има случай, при който пациентът е бил пренасочен от три лечебни заведения в Германия.

Пенка Георгиева, член на Общественият съвет на Фонда за лекуване на деца, съобщи, че съвсем всички деца, които се нуждаят от лекуване, аплайват с формуляра S2. Тя изрази също терзанието си, че Фондът получава така наречен безмълвен отвод от лечебни заведения в чужбина за лекуване на деца от България.

По думите й, лечебните заведения в чужбина избират да не работят с българската Здравна каса. Те упорстват лекуването на децата да се заплаща от Фонда за лекуване на деца.

" Последните месеци нямаме пряк отвод, само че имаме така наречен безмълвен отвод. На съвещание на Обществения съвет ни се показва документите на деца, защото изтича едномесечният период, в който би трябвало да бъде показана и прегледана, само че липсва оферта, т.е. за един месец администрацията не може да обезпечи оферта от нужната болница, която се предлага от нашите лекари по някакви аргументи – самата болница не дава отговор, или се води някаква преписка, в която не се обяснява до дъно обстановката и това нас извънредно ни тормози. Сред родители върви мълвата, че това е един лек отвод. Първата болница, към която е изпратена и се смята, че е най-добре за детето, отхвърля с мълчанието си, с цел да може през това време то да се насочи към някоя друга, която би могла да изчака така наречен разсрочване, което се предлага от нашите институции ", сподели Пенка Георгиева.

По мотив на поисканата оставка на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, Георгиева счита, че както Плочев, по този начин и здравният министър, са нарушили закона.

" Ако Плочев е съобщил и заострил вниманието на депутатите към този проблем, нямайки това право, а министърът му желае оставка, също нямайки това право, т.е. те и двамата са извършители на законите, разяснява Георгива и добави

" Нас ни интересува тези заплащания да бъдат осъществени. Болниците в Западна Европа да получат своите финанси. Не може да се приказва за разсрочване на заплащанията, в случай, че 18 месеца е гратисният интервал, в който ние не сме платили. Това е обидно за България и заплашва живота и здравето на пациентите, които не могат да се лекуват в България ", безапелационна е Пенка Георгиева.
Tags: ОЩЕ СКАНДАЛИИНТРИГИЛЮТИ ЧУШКИАФЕРИ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР