Вчера, на заседание на парламентарната комисия по регионална политика, е

...
Вчера, на заседание на парламентарната комисия по регионална политика, е
Коментари Харесай

Зелените прокарват законови промени, блокиращи напълно инвестициите в България


Вчера, на съвещание на парламентарната комисия по районна политика, е признато предлагането на Александър Дунчев от Продължаваме промяната, неправителствени организации(НПО) да могат да апелират всички инфраструктурни планове.

Това значи, че против правосъдна такса от 5 лева, всяка Неправителствени организации може да апелира държавен или частен план, даже той да е от стратегическо значение или е на стойност милиарди.

Дунчев предлага текстовете да бъдат вкарани в Закона за устройство на територията(ЗУТ).

В момента зелените екологични организации, от където идва самият Александър Дунчев, могат да апелират всички планове от целият стопански набор. Но единствено в частта им за Екологичните оценки (ЕО) и Оценката за влияние върху околната среда(ОВОС). Тази опция дава законът за запазване на околната среда(ЗООС).

С предлагането на Дунчев се цели плановете да могат да се апелират и по реда на Закон за устройство на територията. Тоест дава се опция на зелените да апелират по две посоки. През Закон за устройство на територията и през Закон за опазване на околната среда.

Само преди месец, по предложение на Борислав Сандов, Парламентът позволи още веднъж да се върне двуинстанционно обжалване на плановете от национално значение като автомагистрали, пътища, жп линии, пристанища, обекти от региона на добива, електропроизводство и редица други.

Гласуването на предлагането на Александър Дунчев е минало с 5 гласа за и 4 въздаржали се. Юристи обявиха пред Еко Новини, че това решение е незначително, тъй като членовете на комисията са 18 индивида, а с цел да е законно решението, би трябвало кворум от минимум 10.

Въпреки това ръководителят Настимир Ананиев е приел резултата

Депутатите, дали своят вот "за ", едва ли си показват каква лавина от обжалвания ще залее съдилищата, в случай че тези текстове бъдат подкрепени в пленарна зала. Всички значими инфраструктурни обекти като автомагистрали, мостове, тунели, жп превоз, потребни изкопаеми, туристическа инфраструктура, ски уреди и писти и още доста, ще бъдат забавени с години поради дългите правосъдни процеси. За да се стигне до решение на последна инстанция във висшия съд лишава години, а когато то е в интерес на вложители, нормално забавянето към този момент е провалило целия план.

Подобно решение би имало и голям резултат върху развиването на енергийни мощности, и изключително строителство на 7ми реактор на АЕЦ Козлодуй.

Дано в Народното събрание съумеят да вникнат в проблемите, които могат да бъдат основани от приемането на сходни текстове в Закон за устройство на територията. В противоположен случай, това, което се случва сега в България, а точно всички обилни планове да бъдат обжалвани по Закона за запазване на околната среда, единствено ще се усили двойно и най-вероятно ще откаже дребното, дръзнали да влагат в България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР