Вчера, на 11-и април, Улицата на занаятите „Песента на колелетата“

...
Вчера, на 11-и април, Улицата на занаятите „Песента на колелетата“
Коментари Харесай

Българската гайда плени министрите по околна среда на ЕС

Вчера, на 11-и април, Улицата на занаятите „ Песента на колелетата “ показа един от най-българските занаяти, душата на достоверната национална ария – гайдарството. Събитието беше посетено от присъстващите на неофициалната среща на министрите по околна среда на Европейски Съюз в София, НДК.
Официалните посетители бяха посрещнати в забалежителното етнографско пространство на Улицата на занаятите „ Песента на колелетата “ под звуците на гайдите от гайдарски състав „ Петко Войвода “.
Чуждестранните ни посетители имаха опция още един път в границите на културния план да се допрян до българския обичай, просвета и дух и демонстрираха същинско любознание към направата на достоверната българска гайда, както и се любуваха на галактическия й тон.

През април следва още едно събитие в границите на „ Улицата на занаятите – Песента на колелетата “, отдадено на магията на българското грънчарство.

Името на самодейността е въодушевено от творбата „ Песента на колелетата “ (1924) на класика на българската литература Йордан Йовков (1880 – 1937). Ето и откъс от описа за националния занаятчия, ковачът Сали Яшар: „ Идеха му неподозирани и от него самия сили, разпалваше се, работеше със пристрастеност, с въодушевление, ръката му ставаше сигурна, погледът – прецизен и желязото под неговия чук добиваше ненадейно такива съвършени форми, каквито той не би могъл да направи и при най-бавната и деликатна работа. А таман такава работа беше по сърце на Сали Яшар и от неговите ръце излизаха каруци, които бяха същинско знамение: леки, като че сами щяха да тръгнат, напети и гиздави като невести, с шарила и бои, които грееха по тях като цъфнали цветя. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР