Вчера имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери,

...
Вчера имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери,
Коментари Харесай

Фандъкова с обещание за зимата и парното на софиянци

Вчера имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери, че отоплителният сезон за софиянци ще бъде обезпечен и няма да има дефицит на количества газ. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.
Фандъкова уточни, че "Топлофикация София " дава отопление на към един милион души и тази услуга няма опция. "Затова извънредно значимо е, че заканите, които чухме от предходния ръководител на КЕВР, че София ще остане без газ от 1 септември, към този момент не стоят на дневен ред ", сподели столичният кмет.
"Чух от министъра през вчерашния ден много успокояващи вероятности за съществуването на количества газ, остава огромното предизвикателство за цената с решението от тази седмица за цена на газа от близо 300 лева за мегаватчас и всички ние сме обезпокоени, тъй като както за жителите, по този начин и за бизнеса това са непостижими цени ", разяснява Фандъкова.
"Топлофикация София " купува газа на същата цена, в това време цената, на която продава топлинната сила, е със заложена цена на газа от КЕВР 122 лева Това са близо 180 лева разлика за всеки мегаватчас. Това е непрестанно трупане на нови отговорности, изясни Фандъкова.
"Очакваме единствено за месец август от тези разлики сред цените, на които купува и продава „ Топлофикация “, да натрупа нови 52 млн. лева отговорности ", установи столичният кмет. По думите ѝ това са неизплатени сметки към „ Булгаргаз “. Фандъкова акцентира, че би трябвало да се търси общо решение.
За предишния отоплителен сезон задължението на „ Топлофикация “ единствено от разликата в цените е 330 млн. лева, уточни Фандъкова. Тя изясни, че по калкулации на специалисти се чака единствено поради тази ножица в цените да се стигне до нови към половин милиард лв. отговорности за „ Топлофикация “ до края на тази година.
„ Топлофикация София “ би могла да работи на мазут, само че това би било краткотрайно решение и за доста спешна обстановка, сподели Фандъкова. За рецесията със прекъсването на доставките на газ за България през 2009 година столичният кмет напомни, че тогава се е минало на мазут единствено за няколко дни. По думите ѝ сдружението има запас от мазут за към седмица, което се включва и в най-кризисния проект.
Фандъкова означи, че не могат да се натоварват клиентите повече с повишаване цените на парното, защото то към този момент е с увеличена цена от 1 юли.
Относно готвеното понижение на потреблението в цяла Европа на сила, Фандъкова заяви, че постройките на Столична община сигурно ще понижат отоплението. По думите ѝ мярката ще визира единствено административни здания. Относно учебните заведения, детските градини и лечебните заведения, след уверението на министъра, Фандъкова изрази вяра да няма проблем и да не се постанова децата да излизат в насилствена почивка.
Йорданка Фандъкова разяснява и тезата на политическото управление на "Продължаваме Промяната ", че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов би трябвало да се пенсионира. "Това са толкоз несериозни неща. На хората им омръзна да слушат празна изразителност. Хората са обезпокоени по какъв начин ще си заплащат сметките, какво следва през този сезон, освен за горивата. Всички цени се подвигат, хората са извънредно обезпокоени. Аз персонално считам, че много от хората не обръщат внимание на тези неща. Те желаят отговорност и желаят работа, а ние сме посочили, че в действителност това вършим ", сподели Фандъкова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР