Вчера Германия изненадващо обяви, че поставя „Газпром Германия“ – дъщерната

...
Вчера Германия изненадващо обяви, че поставя „Газпром Германия“ – дъщерната
Коментари Харесай

Как Кремъл опита да прехвърли „Газпром“ на диджей

Вчера Германия изненадващо разгласи, че слага „ Газпром Германия “ – дъщерната компания на съветския тръст, която оперира във федералната република, под контрола на държавния енергиен регулатор. Контролът към този момент ще е краткотраен – до 30 септември. Причината за това съгласно формален Берлин е „ крайната неизясненост към притежателя и активите на концерна “.

Днес Би Би Си разкри, че тази дефиниция е прекомерно въздържана. Всъщност в петък „ Газпром “ съобщи, че се разделя с дъщерната си компания в Германия. Това тормозило немското държавно управление и то направило незабавна инспекция - към кого отиват активите на значимата за немската енергетика компания. Установило се, че новият й притежател ще е немного прочут московски диджей и автомонтьор.

Това е много забавен ход, в случай че за 2020 година „ Газпром Германия “ е направила оборот от 12,7 милиарда евро и е спечелила 277 милиона евро. За концерна работят общо 1543-ма души, от тях - 339 в Берлин. „ Газпром “ има газохранилища в Германия и Австрия с потенциал от 6 милиарда кубични метра посредством дъщерната си компания „ Астора “. Тя има и други значими за газовата промишленост на Германия компании като комерсиалната компания на газ „ Уингаз “, която доставя комуналните енергийни предприятия.

И по този начин - новият притежател на „ Газпром Германия “, определен от Кремъл, е Дмитрий Цепляев. Той е роден през 1973 година и изкарва прехраната си като пуска музика в нощни клубове в Москва под псевдонима DJ Five, а също по този начин поправя и тунингова коли.

Би Би Си е разкрила Цепляев в обществената мрежа „ В контакте “. Там той има 58 клиента. Последно е пускал музика в бар на 20 март. Няма информация да е заемал мениджърски позиции или да има каквото и да било общо с енергетиката.

Освен, че той е вписан като еветуален покупател на компанията, паралелно с това активите й са били трансферирани на две сдружения - Gazprom Export Business Services LLC и на JSC Palmary. Не е ясно кой стои зад тези две компании.

Gazprom Export Business Services LLC е със седалище в Петербург и до края на март е била част от холдинга на „ Газпром “. Тоест излиза, че новият притежател е остарелият притежател и ще трансферира активите на себе си. Как тъкмо е трябвало да се реализира това, остава неразбираемо.

Но странностите не стопират дотук - Gazprom Export Business Services от една страна е собственик на 99,9 % от активите на „ Газпром Германия “, само че все пак не е направлявал сдружението. Контролът е в JSC Palmary, която разполага единствено с 0,1 % от активите, само че Gazprom Export Business Services й е трансферирала всичките си гласове за взимане на решения.

Palmary е основана едвам на 30 октомври предходната година в Москва. От 30 март – т.е. един ден след оповестяването на „ Газпром “, че се разделя с „ Газпром Германия “, шеф в Palmary става въпросният диджей Дмитрий Ципляев.

В същото време притежателите подреждат на „ Газпром Германия “ да стартира очистване на активността си и преустановяване на работата.

Този ход обаче е спрян от бързата интервенция на Берлин. До края на септември контролът над „ Газпром Германия “ се поема от държавния енергиен регулатор.

„ Той ще употребява това време, с цел да се погрижи за изясняване на правните лица и връзки “, съобщи министърът на стопанската система Роберт Хабек.

Подобен метод на прикриване на действителни притежатели на бизнес не е нещо извънредно в Русия, припомниха немските медии. Така да вземем за пример „ Зюддойче цайтунг “ разкри в „ Панама пейпърс “, че учителят по чело Сергей Ролдугин, който е непосредствен другар на Путин и кръстник на една от дъщерите му, има над 2 милиарда $ в офшорни компании, макар че единствената му активност е преподаване на музика в школа в Москва.

Ролдугин има и 3% от Банка Россия. Тази банка се счита за банката на властта в страната.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР