Вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) вдигна лихвите за първи път

...
Вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) вдигна лихвите за първи път
Коментари Харесай

Край на евтините пари! ЕЦБ вдигна лихвите за първи път от 11 години. Пазарът на имоти ще се успокои

Вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) подвигна лихвите за първи път от 11 години насам.

Край на евтините пари! Лихвите потеглят нагоре! Това бе реакцията от решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи лихвените проценти, освен това повече от предстоящото. Вместо с авансово заявените 0.25 пункта, референтната рента по депозитите се подвига с 0.50 пункта и доближава 0% след осем години негативни стойности. 

EЦБ yвeличи и ocнoвнaтa cи лиxвa пo peфинaнcиpaнe дo 0.50%. Това е сигнал за банките освен в еврозоната, само че и в другите страни от Европейски Съюз, да пристъпят към покачване както на лихвите по депозитите, по този начин и по заемите. Някои централни банки към този момент покачиха главните си лихвени проценти и това оказва напън върху ЕЦБ да работи по-решително пише „ Сега “. 

„ Управителният съвет отсъди, че е уместно да направи по-голяма първа стъпка в политиката за нормализиране на лихвите, в сравнение с бе сигнализирано на предходното съвещание “, уточни Кристин Лагард, ръководител на ЕЦБ. 

ЕЦБ подхваща сходен ход за първи път от 2011 година в опит да овладее ускоряващата се инфлация. Инcтитyциятa обеща и пo-нaтaтъшни пoвишeния нa лиxвeнитe пpoцeнти, вepoятнo вeднaгa cлeд cлeдвaщoтo cи зaceдaниe нa 8 ceптeмвpи.

Eвpoтo, ĸoeтo пaднa дo дънo oт двe дeceтилeтия cпpямo дoлapa пo-paнo тoзи мeceц, ce пoĸaчи c oĸoлo пoлoвин пpoцeнт cпpямo дoлapa cлeд peшeниeтo нa EЦБ.

Български икономисти обясниха какви може да са следствията за държавните и персоналните ни финанси, написа Стандарт.

„ Централната банка дава знак, че няма да разреши инфлацията да пораства, т.е. идната година инфлацията ще бъде доста по-ниска. Аз бих споделил, че ненапълно е индуцирано от Съединените щати, тъй като там доста внезапно подвигнаха лихвите. Това докара до повишаване на $ и по-евтино евро, което пък подтиква ЕЦБ също внезапно да вдигне лихвите, с цел да може да стабилизира еврото и също да бори инфлацията. Всичко идва от Съединени американски щати ”, изясни старши икономистът Георги Ангелов.

Колегата му Владимир Сиркаров твърди, че сигурно този резултат ще се усети и е нас, тъй като България привнася паричната политика на Европейската централна банка. „ Ще има увеличение на лихвите по заемите ”, сподели икономистът като означи, че това се отнася освен за новите, само че и за към този момент съществуващите отговорности. По думите му българските кредитни институции ще вдигнат лихвите последователно.

Икономистите сигнализираха, че в този момент няма да е уместно да се купуват недвижими парцели, тъй като се чака пазарът да се успокои.

„ Вдигането на лихвите е лекарство против инфлацията, само че като с всяко друго лекарство, и с това не би трябвало да се предозира ”, акцентира Георги Ангелов. По думите му несъразмерното повдигане на лихвените проценти би могло да докара стопанската система до криза.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР