Вчера депутатите в 47-ия Парламент приеха окончателно промените в Изборния

...
Вчера депутатите в 47-ия Парламент приеха окончателно промените в Изборния
Коментари Харесай

Кои са най-важните промени в Изборния кодекс и какво предстои?

Вчера депутатите в 47-ия Парламент одобриха дефинитивно измененията в Изборния кодекс. Обсъжданията и гласуването на обособените параграфи в законопроекта за промени в изборните правила стартира в четвъртък заран, продължи до 03:00 часа през нощта, с цел да прекъсне и бъде възобновен в петък, като във вчерашната вечер гласуването на всяко настрана изменение завърши.

Какво тъкмо гласоподаваха депутатите и кои са най-важните промени в изборните правила, които вкараха – ДЕБАТИ.БГ вършим преглед по тематиката:
Връщането на хартиената бюлетина
Безспорно, връщането на хартиената бюлетина във всички секции беше най-голямата смяна, която беше гласувана с гласовете на така наречен хартиено болшинство – ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. По до момента настоящите изборни правила, с хартия се гласуваше само в секциите с по-малко от 300 гласоподаватели по лист. След обявяване на изборните промени в „ Държавен вестник “ и след ново гласоподаване, при положение, че президентът реши да наложи несъгласие, във всяка секция гласуването ще е от разбъркан вид. Това значи, че всеки гласоподавател може да гласоподава по желание – с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване.

„ Оттук нататък нито един българин няма да може да гласоподава, без да попълня бюлетина с писалка. Машинното гласоподаване беше убито! “, съобщи Асен Василев от Политическа партия.

И макар че хартията влиза във всяка секции – без значение броя на гласоподавателите по лист, при машините не е по този начин.

Депутатите гласоподаваха да се резервира досегашното предписание машини да няма в секциите с по-малко от 300 гласоподаватели. Същото важи и при гласоподаване с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги. Машини няма да има и в секциите в чужбина, в случай че за откриването на секция са подадени по-малко от 300 заявки или в случай че на последните избори в съответната секция са дали своят вот по-малко от 300 гласоподаватели.
2. Броенето на машинният избор ще става ръчно
ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не просто върнаха гласуването с лист и химикал, само че и трансфораха машините за гласоподаване в сходство на принтер за разписки. Досега в края на изборния ден машината издаваше протокол, като резултатите се изчисляха автоматизирано, което към този момент няма да важи.

Депутатите гласоподаваха след привършване на изборния ден членовете на секционната изборна комисия да регистрират резултатите от машинното гласоподаване, като преброява разписните от машините ръчно. Вместо машината сама да издава протокол и да улеснява процеса на преброяване доста, членовете на СИК ще би трябвало да броят всяка квитанция ръчно.

Разписките към този момент също не се назовават разписки, а „ бюлетини за машинно гласоподаване “.

Беше решено още хартиените бюлетини и бюлетините за машинно гласоподаване да се броят дружно. Предвижда се след привършване на изборния ден изборната кутия да се отваря, бюлетините и бюлетините от машинно гласоподаване да се изваждат една по една, да се слагат с лицевата страна надолу и да се броят.

Със 153 гласа „ за “ от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ се записа дефинитивно, че отчитането на резултатите от машинното гласоподаване ще става посредством броене на бюлетините от машинния избор.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков пък съобщи, че го „ изумява по какъв начин е допустимо да имаме данни, да са в машините и да не желаеме да отпечатаме протокол “. „ Това основава опция за злоупотреби “, сподели Петков.
3. Тъмната стаичка остава в историята
Кабините за гласоподаване, които разговорно назоваваме „ тъмни стаички “, отпадат. Досега Изборният кодекс ни споделяше, че „ в изборното помещение се слагат кабини за гласоподаване и загради за гласоподаване с машини, тъй че да се обезпечи тайната на гласуването “.

Оттук насетне обаче кабините ще бъдат заместени от паравани – както при гласуването с машина, по този начин и при гласуването с хартия.
4. Видеонаблюдение
Депутатите гласувана броенето на хартиените бюлетини и машинните разписки да се случва под видеонаблюдение. Същото важи и за попълването на изборните протоколи.

юВидеоизлъчването ще е в действително време при съблюдаване условията за отбрана на персоналните данни, записаха депутатите.
5. Достъп до кода
Централната изборна комисия ще дава достъп до изходния код от машините на всички обединения, които на предходните избори са прескочили бариерата от 4% за влизане в Народното събрание, взеха решение депутатите.

Достъпът до кода и останалата електронна документи няма да може да се дават 10 дни преди изборния ден.
6. Район „ Чужбина “
Депутатите взеха решение, че ще има изборен регион „ Чужбина “. Въпреки това не се знае какъв брой депутати ще се излъчват от него и на какъв принцип ще става това. ГЕРБ-СДС приканиха да не се бърза с методиката и определянето на мандатите от него. Продължаваме промяната “ пък приканиха регион „ Чужбина “ да стане действителност, а освен да стои на хартия.

„ Добрата вест е, че избирателен регион „ Чужбина “ остава “, уточни Надежда Йорданова от Демократична България.

Заявленията за разкриване на нова секция зад граница остават 40 на брой, не както беше препоръчано от ГЕРБ – 100. Това значи, че нова секция ще се открива за сънародниците ни в чужбина, в случай че откриването ѝ е декларирано 40, вместо 100 пъти.
Какво следва?
Оттук насетне следва Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс да бъде обнародван в „ Държавен вестник “. Според Конституцията, срокът за това е 15 дни след приемането на дадения акт на Народното събрание – т.е. 15 дни след през вчерашния ден.

Президентът обаче беше свикан да наложи несъгласие, като това може да стане в период още веднъж от 15 дни след приемането на закона. Ако го направи, Народното събрание ще би трябвало наново да одобри закона с болшинство повече от половината от всички народни представители.

Попитан дали ще наложи несъгласие, през вчерашния ден президентът беше колеблив по въпроса:

„ Когато текстът на новоприетия закон постъпи в президентската институция, ще бъде прегледан най-детайлно и ще се произнеса “, уточни той.

Още преди второто четене на измененията в Изборния кодекс, разнообразни цивилен организации приканиха президентът да наложи несъгласие.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР