Вчера бяхме на проверка в завода за боклук в София

...
Вчера бяхме на проверка в завода за боклук в София
Коментари Харесай

ГЕРБ в СОС със сигнал до РИОСВ заради заравянето на РДФ отпадъци в депо в София

Вчера бяхме на инспекция в завода за отпадък в София и установихме три изключително притеснителни обстоятелството. Това заяви на брифинг общинският консултант от ГЕРБ- Георги Георгиев. 

" Готово РДФ гориво, което е обработено през завода, се заравя в депото. Това е голям екологичен и стопански проблем. Няма логичност да се изхарчат хиляди левове от парите на софиянци, да обработим от камионите за отпадък от суровината да се трансформира в РДФ гориво и в последна сметка да се зарови. Имаме големи терзания, че това е нелегално. Затова от ГЕРБ подаваме сигнал към Регионална инспекция за опазване на околната среда. Фактът, че се заравя чист РДФ го признава и шефът на завода за боклуци ", добави той. 

" Крайно притеснително е, че за 5 месеца ръководство на ПП-ДБ-СС няма никаква организация за преработване на боклуци. Трябва да има десетки служащи, които да отделят от поточните линии подлежащите за преработване боклуци. Сега има сред 6 и 8 души на промяна, при 70 през 2023 година През ръцете на един служащ от завода за боклуци би трябвало да минат по 70 тона отпадък дневно, от който да извадят метал, стъкло и хартия. Тук приказваме за потенциална безстопанственост в извънредно огромни размери. Имаме обвързване към Европейска комисия, което е било изпълнявано до момента, от 9.52% сепариране на боклуци. Сега се извършва към 3%. "

" Един от бункерите в завода е цялостен на 90%, а другият на 70% - такава запълняемост до момента не е имало. Това се дължи на неприятната организация, на това, че няма кой да отделя материалите за преработване, а пред завода имаше голяма опашка от камиони ", разяснява Георгиев. 

Няма опрощение за това за какво за 5 месеца не е провел нито една процедура за оползотворяването на РДФ горивото, съобщи общинарят от.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР