Вчера „Булгаргаз“ хариза на Румъния 60 000 мегавата за събота

...
Вчера „Булгаргаз“ хариза на Румъния 60 000 мегавата за събота
Коментари Харесай

Румен Петков: „Булгаргаз“ хариза на Румъния 60 000 мегавата

Вчера „ Булгаргаз “ хариза на Румъния 60 000 мегавата за събота и неделя. Новият началник на „ Булгаргаз “ направи някого в Румъния милионер. Българският газ при нас е 55, в Румъния е 85 евро на мегават. Това сподели ръководителят на АБВ Румен Петков в „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия.

Упрекът към Николай Павлов съгласно него би трябвало да бъде, че „ Булгаргаз “ не е лицензиран да продава в Румъния. „ Много е значимо по какъв начин министър председателят и вицепремиерът ще посрещнат вчерашната интервенция на „ Булгаргаз “. 60 000 мегавата – покупко-продажбите са траели по 3 секунди. Не би трябвало да е никакъв проблем за 5 минути да се извадят медиаторите, които са купили газ от газов хъб „ Балкан “, т.е. от „ Булгаргаз “, и са го продали в Румъния. Това не трябва да бъде подминавано, другояче обществото ще остане с усещането, че сменяме тези, с цел да сложим тези “, съобщи Румен Петков.

В същото време 40% от българите живеят в изискванията на енергийна бедност, уточни Петков. Затова съгласно него незабавно би трябвало да стартира построяването на два реактора на АЕЦ „ Белене “ и изследвания за два в АЕЦ „ Козлодуй “.

Диалогът сред институциите сега е наложителен, счита ръководителят на АБВ. „ Не бива да бъдат драматизирани упреци, препоръки, рекомендации към държавното управление, без значение от кое място идват. Ако са от президента, те са с доста по-висока степен на чуваемост “, съобщи Петков.

Той разяснява и напрежението сред Русия и НАТО и отражението на рецесията върху страната ни. „ Нека ние в България да кажем: нашият интерес и мир и сигурност. Тази сигурност включва енергийна сигурност и гаранции “, разяснява Петков.

Той показа документ, от който излиза наяве, че Европейската комисия е била известена с формален документ през 2019 година, че газопроводът Комотини – Стара Загора ще бъде въведен в употреба през октомври 2023 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР