Вчера беше намерена нова умряла дива свиня в Монтана. По-късно

...
Вчера беше намерена нова умряла дива свиня в Монтана. По-късно
Коментари Харесай

Танева: Ново огнище на чума е открито в Монтана

Вчера беше открита нова умряла дива свиня в Монтана. По-късно през днешния ден ще бъде оповестено новото огнище. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева преди откриването на първата полемика за новата Обща селскостопанска политика 2021-2027.

" Към днешна дата 19 са огнищата при домашната свиня, 20 са случаите при дивата свиня за тази година. От тези огнища, които са вид домашна свиня, два са промишлените свинекомплекси, останалото са персонални дворове “, акцентира Танева.

Тя добави, че обстановката в страната към този момент не изисква предварителна защита, а ограничения за справяне със болестта и по тази причина те ще бъдат изменени.

" Утре сутринта ще поканим ръководителите на ловните съюзи, сдружения и горските, с цел да ги срещнем с новите ограничения, които ни бяха дадени като рекомендации от двама специалисти на Европейската комисията по опазване на здравето, които през вчерашния ден бяха на терен в огнищата в Северна България и Бръшлен. Те ще бъдат завършени в правила и заповеди. Ловните дружинки ще претърсят инфектираните зони, с цел да откриват трупове на дива свин, с цел да се понижи популацията “, сподели още тя и прикани стопаните да схванат казуса и да не укриват прасетата си.

Танева разяснява отправените от Еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис рецензии от дейностите на българските управляващи по отношение на африканската чума по свинете. Тя сподели, че те имат положително партньорство между тях и дружно с тях са съумели да разрешат казуса с нодуларния дерматит при говедата.

Министърът увери още, че се упражнява прецизен надзор върху свинското, което отива в магазинната мрежа и напомни, че инфектираното месо не е рисково за здравето на хората, само че е пагубно за стопанската система и индустриалното свиневъдство, което задоволява близо 50% от локалното ползване на свинско.

По отношение на настояването на Българска социалистическа партия да даде пояснение за заболяването пред депутатите, Танева сподели, че това е заиграване с казуса и прикани политиците да не употребяват обстановката за политически цели.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР