Вчера беше един лош ден за България и за нас

...
Вчера беше един лош ден за България и за нас
Коментари Харесай

Сарафов за трагедията край Локорско: Мигрантите в камиона са умирали бавно и мъчително

" Вчера беше един неприятен ден за България и за нас като българи, още веднъж влязохме в международните вести. Тези 18 починали младежи и доста други потърпевши, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната сред институциите. Закриха най-сериозния инструмент за битка с проведената престъпност – профилираната престъпност ". Това сподели на брифинг относно хода на следствието на тежкия случай с мигранти край с. Локорско основният прокурор Иван Гешев.

" Всичко, което виждаме, проведените групи за трансфер на хора, за трафик на хора, за телефонни измами, са резултат от всичко това. Надеждата ми е, че всички ние, приказвам за институциите, виждам сериозните старания на министър Демерджиев за взаимна работа и за възобновяване на престижа на Министерство на вътрешните работи, ще се опитаме да защитим сигурността на тези, които ни заплащат – на българските жители. Прокуратурата се пробва да отбрани българските жители ", добави той.
 Прокуратура на Република България
" За 24 часа са осъществени десетки разпити на очевидци, над 20 претърсвания на адреси и са назначени над 30 експертизи. За това време успяхме да установим цялата незаконна активност на тази група ", съобщи шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов.



Той посочи, че става въпрос за проведена незаконна група, която приема мигрантите от границата с Турция и благодарение на камиони с разнообразни тайници ги прекарва от турската граница до околност към сръбската граница. 

По думите му, мигрантите отиват главно в Германия, Франция. А самата група се състои от 6 индивида, като самите тайници ги изготвят сами и ги транспортират. " В хода на следствието е открито, че групата не работи от скоро, а това е следващ транспорт, като те са признали, че са правили сходни транспорти два пъти месечно ", сподели още Сарафов. 

" Точните местоположения се получават по " Телеграм " от ръководителя на групата. За прекосяването заплащат суми от 5 до 7 000 евро ", добави той.

" В злощастния ден към 07:00 - 07:30 ч. сутринта двамата водачи, които са обвинени към сегашния миг, са отишли с камиона-ковчег в околност, получена по приложението " Телеграм ". Местността е наоколо до турската граница - Бургаско. Качили са 52 души от мъжки пол, на забележима възраст сред 13 и 35 години (на нито един от мигрантите не се знае действителната идентичност, тъй като нямат документи за самоличност). В един миг, малко след Траянови врата се чуло от каросерията на камиона мощен звук, водачите обаче траяли пътя си. В местността към село Локорско чукането по каросерията се е усилило неимоверно. Шофьорите са разбрали, че има някакъв проблем, отбили са там, където е открито след това и транспортното средство с мигрантите, отбили са и са видели, че има мъртви и потърпевши хора. В разследване на това те са изоставили камиона и потърпевшите и са хукнали да бягат към родните си места - в Каблешково ", обясни директорът на Националната следствена работа. 
 Прокуратура на Република България
По думите му от заключението на аутопсиите излиза наяве, че потърпевшите са умряли вследствие на задушаване.

" Хората са умирали постепенно и трудно в продължение на 30 до 60 минути ", акцентира шефът на следствието. Той е безапелационен, че ще бъдат безкомпромисни в разплитането на тази незаконна верига.

" Може би повода за гибелта на тези хора е чисто човешка лакомия – прекалено много мигранти са качени – 52-ма. В предходни случаи са качвани 25-30 до 35 мигранти ", разяснява Сарафов.
 Прокуратура на Република България
" Седем души са арестувани за случая с мигрантите край Локорско, четирима от тях несъмнено имат присъединяване в закононарушението ", съобщи шефът на Главна дирекция " Национална полиция " Атанас Илков. 

" По-важното е, че извънредно бързата реакция на всички чиновници на Министерство на вътрешните работи докара до доста бърз и удовлетворяващ резултат, т.е. причинителите бяха открити и арестувани, с помощта на високия професионализъм на сътрудниците ", сподели още той. 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР