Вчера беше един лош ден за България и за нас

...
Вчера беше един лош ден за България и за нас
Коментари Харесай

Гешев: Смъртта на мигрантите е резултат от войната между институциите

Вчера беше един неприятен ден за България и за нас като българи, още веднъж влязохме в международните вести. Ще пожелая триумф на сътрудниците за следствието. Това, което видяхме, тези 18 починали младежи и доста други потърпевши, са резултат от дезинтеграцията и войната сред институциите, от избрани решения, които някои назовават правосъдна промяна. Това сподели основният прокурор Иван Гешев на брифинг в Националната следствена работа (НСлС).

Всичко, което виждаме, проведените групи за за трафик на хора, за телефонни измами, са резултат от всичко това. Надеждата ми е, че всички ние, приказвам за институциите, виждам сериозните старания на министър Демерджиев за взаимна работа и за възобновяване на престижа на Министерство на вътрешните работи, ще се опитаме да защитим сигурността на тези, които ни заплащат – на българските жители. Прокуратурата се пробва да отбрани българските жители, сподели Гешев.

Заместник-главният прокурор по следствието и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов заяви, че са направени десетки разпити, над 20 претърсвания на адреси, назначени са експертизи, като някои от тях към този момент са подготвени.

Той акцентира, че са работили освен по гибелта на починалите, само че и по цялата незаконна активност на тази група, занимаваща се с каналджийство.

По думите му, мигрантите отиват главно в Германия и Франция. А самата група се състои от 6 индивида, като самите тайници ги изготвят сами и ги транспортират.

В хода на следствието е открито, че групата не работи от скоро, а това е следващ транспорт, като те са признали, че са правили сходни транспорти два пъти месечно.

Заместник-главният прокурор изясни, че водачите са разбрали, че има някакъв проблем, отбили са там, където е открито след това и транспортното средство с мигрантите, отбили са и са видели, че има мъртви и потърпевши хора, избягали са и са хукнали да бягат по родните си места, съответно в Каблешково. От заключението на аутопсиите излиза наяве, че потърпевшите са умряли вследствие на задушаване.

Директорът на ГДНП Атанас Илков разгласи, че за четирима от арестуваните може да каже, че имаме безспорни доказателства.

„ По-важното е, че извънредно бързата реакция на всички чиновници на Министерство на вътрешните работи докара до доста бърз и удовлетворяващ резултат, т.е. причинителите бяха открити и арестувани, с помощта на високия професионализъм на сътрудниците “, сподели още той.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР