Вчера бе в малък брой хора, които са получили ваксината

...
Вчера бе в малък брой хора, които са получили ваксината
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете за ваксината на AstraZeneca и редките случаи на тромбоза?

Вчера бе в дребен брой хора, които са получили имунизацията на Oxford/AstraZeneca, което накара редица европейски страни да трансформират рекомендациите, в това число

" Гардиън " показва какво би трябвало да се знае за продукта на Oxford/AstraZeneca.

Какви са евентуалните странични реакции от имунизациите против COVID-19?

Всички лекарствени средства, в това число и имунизациите, имат странични реакции. Най-честите при Коронавирус имунизациите са леки и краткотрайни , в това число локализирана болежка, изнемощялост и главоболие.

Ваксината на Oxford/AstraZeneca е обвързвана с дребен, само че обезпокоителен брой сигнали за тромбоза с невисок брой тромбоцити . Тук влиза и рядкото заболяване Церебрална венозна синусова тромбоза (CVST). При неимунизирано население изчисленията демонстрират, че това положение се демонстрира при 15-16 случая на 1 милион души на година . Но също по този начин е извънредно необикновена комбинацията от CVST или други редки тромбози с ниски тромбоцити , от време на време и необикновени антитела. Тази композиция е повода за паниката към имунизацията на Oxford/AstraZeneca.
 Британия: Не сме пращали скрито ваксини в Австралия, AstraZeneca създава за целия свят
Британия: Не сме пращали скрито ваксини в Австралия, AstraZeneca създава за целия свят

Ханкок твърди британците, че доставките за тях са единствената му грижа

Агенцията за контролиране на медикаментите и здравните артикули (MHRA) на Англия заяви, че имунизираните с продукта Oxford/AstraZeneca би трябвало деликатно да се следят за главоболие, замъглено зрение, комплициране или припадъци , които могат да се появят към 4 дни или повече след слагане на имунизацията. Докато главоболието е доста честа странична реакция след слагане на ваксина, лекар Джош Райт, вицепрезидент на Британското общество по хематология, акцентира, че обвързваното с CVST главоболие е извънредно мощно, настойчиво и прогресира към по-лошо положение за няколко дни . Повечето случаи са обявени в границите на две седмици след слагане на имунизацията. Според MHRA хората би трябвало да потърсят лекарска помощ също при зной, болежка в гърдите, болежка в региона на стомаха, отичане на крака и необикновени синини по кожата.

Веднъж открити, признаците могат да бъдат лекувани . Бевърли Хънт, експерт по тромбози и хемостаза (спиране на кървенето) от Лондонския кралски лицей, разяснява, че първата стъпка е да се даде доза интравенозно гамаглобулин , което води до блокиране на антитела, които могат да причинят тромбоза. След стабилизиране на пациента се дава антикоагуланти (лекарства за лекуване и попречване на формиране на кръвни съсиреци), само че не и хепарин.
 Европейски Съюз свикан за единение за усилване на доверието към имунизацията на AstraZeneca
Европейски Съюз свикан за единение за усилване на доверието към имунизацията на AstraZeneca

Призоваваме здравните министри да следват съгласуван метод

Колко случая са засечени?

До 31 март от MHRA оповестяват за 79 случая на тромбози в композиция с ниски тромбоци , в това число 19 умряли, след слагане на повече от 20 милиона дози от имунизацията на Oxford/AstraZeneca. Това значи към 4 случая на 1 милион имунизирани . От MHRA прецизират, че 44 от посочените случаи и 14 умряли са свързани с CVST и ниски тромбоцити. При 19-те смъртни случая 11 са на възраст под 50 година и трима на под 30 година

Два случая с кръвни съсиреци с ниски тромбоцити са свързани с имунизацията на Pfizer/BioNTech.

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) също ревизира три случая на венозен тромбоемболизъм, обвързван с имунизацията на Johnson & Johnson.

От MHRA означават, че комбинацията тромбози с ниски тромбоцити може да се случи естествено при неимунизирани хора, а също и при инфектирани с COVID-19.
 Хванаха Австралия с над 700 000 секрети дози AstraZeneca от Британия
Хванаха Австралия с над 700 000 секрети дози AstraZeneca от Британия

Докато двете страни са възмутени от Европейска комисия, скришно си разпределят ваксини

Как имунизацията предизвиква тези проблеми?

В момента не е явен механизмът, който предизвиква тези проблеми. Но специалисти означават, че е сходно като положения, които от време на време са срещани при хора, които получават хепарин. Друга възможност е имунизацията на Oxford/AstraZeneca да задейства производство на антитела , които задействат тромбоцитите, като ги кара да образуват съсиреци. В процеса тромбоцитите се изразходват, което води до спад на броя на тромбоцитите.

Трябва ли да се взема аспирин след приемане на имунизацията?

Няма съвет, че имунизираните би трябвало да вземат лекарството за попречване на тромбоза. Експерти считат, че не би трябвало да се взема, като акцентират, че тромбозите са свързани с имунния отговор, тъй че аспиринът няма да помогне. Вземане на антикоагуланти евентуално няма да помогне, изключително в случай че човек има невисок брой тромбоцити, защото ще усили риска от непринудено кървене.
 Продължаваме да имунизираме с AstraZeneca, само че с нараснало внимание при дами под 60 година
Продължаваме да имунизираме с AstraZeneca, само че с нараснало внимание при дами под 60 година

Имало 62 нежелани реакции при 25 млн. сложени ваксини в Европейски Съюз

Контрацептивите усилват ли риска от тромбози при дамите след приемане на имунизацията на Oxford/AstraZeneca?

Комбинацията от хормонални контрацептиви, които съдържат естроген, е обвързвана с повишен риск от тромбози , в това число CVST, венозна тромбоза и белодробен емболизъм.

Според обзор на ЕМА от 2014 година рискът от формиране на кръвни съсиреци варира от 5 до 12 случая на 10 000 дами , които вземат контрацептиви за интервал от година спрямо 2 случая всяка година на 10 000 дами, които не употребяват.

Трябва ли да се взема втората доза от имунизацията на Oxford/AstraZeneca?

Всички 79 регистрирани случая на тромбози са след първата доза, тъй като надалеч повече хора са получили първата от тези с втора . Препоръката е тези, които нямат тези странични реакции, да си сложат и втората доза от имунизацията.
 Англия стопира да използва AstraZeneca за хора под 30 години
Англия стопира да използва AstraZeneca за хора под 30 години

Заради опасения от доста редки кръвни съсиреци
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР