Вчера бе открита срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

...
Вчера бе открита срещата на върха на НАТО във Вилнюс.
Коментари Харесай

Опитите на НАТО за разширяване в Азиатско-тихоокеанския регион непременно са обречени на провал

Вчера бе открита срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Освен най-ключовата тематика за обстановката в Украйна, ръководителите на Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия участваха в срещата за втора поредна година, което обръща вниманието върху наличието на организацията в Азиатско-тихоокеанския район. Според репортаж на японска медия, проектът за основаване на първия азиатски офис на НАТО в Япония, който трябваше да бъде разискван на актуалната среща, е отсрочен да се реши след есента поради опълчването от страна на Франция. Анализаторите обаче смятат, че под управлението на Съединени американски щати желанието на НАТО да разшири сферата си на въздействие към Азиатско-тихоокеанския район няма да се промени.

В този развой японските дейности не дават отговор на ползите на района. Причината за това е освен, че Япония е корав почитател на Съединените щати, само че и че страната има упоритости още веднъж да се трансформира в огромна военна международна мощ и желае да се възползва от НАТО. А проектът на Алианса за основаването на азиатски офис в Токио има за цел потреблението на Япония за координационен център на своите интервенции в района, което провокира мощна опозиция от локалните страни.

Напоследък в Япония и Южна Корея се организираха манифестации, на които хората стачкуваха против породеното от НАТО военно напрежение и демонстрираха, че са твърдо срещу наличието на военната организация в района. В свое изказване някогашният австралийски министър председател Пол Кийтин подлага на критика дейностите на НАТО като „ провокация на изток “, която ще „ токсини Азия “.

Всъщност даже и в самата НАТО се среща сериозна опозиция против разширението ѝ в Азиатско-тихоокеанския район. Например френският президент Еманюел Макрон съобщи, че НАТО към този момент е „ умряла “ и ясно се опълчи на основаването на службата в Япония. Както сподели Кен Стоун, началник на канадската антивоенна организация Hamilton Armistice Alliance, НАТО е нападателна военна организация ръководената от Съединените щати, а съгласно личните учредителни документи на самата организация тя от дълго време е изгубила смисъла за съществуването си.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР