Вчера бе избегнат най-лошия сценарий - вечерята на лидерите да

...
Вчера бе избегнат най-лошия сценарий - вечерята на лидерите да
Коментари Харесай

FT: Как в крайна сметка се стигна до ембаргото на ЕС върху руския петрол?

Вчера бе избегнат най-лошия сюжет - вечерята на водачите да приключи с различия по въпроса с налагането на наказания. Но всички анализатори, които предричаха дълги и мъчителни договаряния със противоречив край, се оказаха в неточност. Компромисът към освобождението на тръбопроводния нефт и налагането на ембарго единствено върху морския съветски недопечен нефт бе контрактуван нощес, малко преди среднощ. Европа се разсъни на гребена на посланията за единение. Германският канцлер Олаф Шолц написа в Туитър, че блокът се е договорил за " по-нататъшни широкообхватни наказания против Русия “, в това число петролно ембарго " на по-голямата част от вноса на нефт “.

Дипломатите на Европейски Съюз ще се върнат към правния текст през идващите няколко дни, преди частичното петролно ембарго да влезе в действие, само че политическото съглашение, подписано в понеделник, означи забележителна стъпка в отговора на съюза на войната на Владимир Путин в Украйна,

Така на процедура се постави завършек на траялото месец буксуване към приемането на шестия санкционен пакет. Причината за този застой бе основно в това, че Унгария се пънеше като магаре на мост и отхвърляше да отстъпи от позициите си във връзка с петролното ембарго. Будапеща настояваше за финансова отплата за целия енергиен преход. Унгарският министър председател Виктор Орбан се съгласи да направи компромис, откакто получи изключение за тръбопроводния нефт и гаранция за взаимност при положение на спиране на доставките.

Това бе релативно намаляване на тона, имайки поради първичните му много пиперливи и предизвикателни думи на срещата на върха. Орбан разгласи, че " въобще няма да има съглашение " по отношение на глобите и упрекна Европейската комисия в " безконтролно държание " при оправянето с петролната обсада.

Големият въпрос в този момент е какъв брой дълго ще продължи " краткотрайното “ освобождение за тръбопроводен нефт. В заключенията на срещата на върха водачите обявиха, че " ще се върнат към въпроса... допустимо най-скоро”.

Урсула фон дер Лайен, ръководител на комисията, сподели, че ще бъде потребно на Унгария да бъде предоставено нужното време, с цел да се откаже в действителност от съветския нефт. Това, по думите й, може да бъде улеснено от разширение от страна на Хърватия на потенциала на нейния водопровод Adria, осигуряващ различни доставки на недопечен нефт за Унгария. Въпреки че не беше посочена времева рамка за отделянето на газопровода, беше " доста ясно “, че държавите-членки ще се върнат към тематиката по един или различен метод.

Унгария и нейните съседи няма да имат право да продават съветски нефт по тръбопровода на други страни от Европейски Съюз, нито рафинирани артикули след осем месеца от влизането в действие на пакета от наказания, съгласно проектозаконов текст, забелязан от " Europe Express ". Това беше наредба, ориентирана към опазване на равнопоставеност в границите на единния пазар - терзание, повдигнато от голям брой столици в навечерието на срещата на върха.

Петр Фиала, чешкият министър председател, получи по-дълъг, 18-месечен временен интервал, през който Чешката република може да купува рафинирани петролни артикули от прилежаща Словакия.

В основата на недоволствата на Орбан по отношение на петролното ембарго е чувството, което никога не се лимитира единствено до унгарците, че фон дер Лайен и нейният екип не са се справили с шестия пакет толкоз ловко, колкото с предходните кръгове от наказания. Някои настояват, че комисията е трябвало да направи повече, с цел да приготви почвата за ограниченията сред държавите-членки.

Марк Рюте, холандският министър председател, сподели, че Европейски Съюз би трябвало да се поучи от сложните договаряния по отношение на шестия пакет от наказания. Той обаче отхвърли да упрекна комисията за " сложната бременност ", след която се роди последния кръг от санкции в Европейски Съюз.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР