Вчера академици призоваха ректорите на медицинските университети веднага да преустановят

...
Вчера академици призоваха ректорите на медицинските университети веднага да преустановят
Коментари Харесай

Пациентски организации осъдиха кампанията срещу хомеопатията

Вчера учени приканиха ректорите на медицинските университети незабавно да преустановят образованието по дисциплината хомеопатия. Те се обосновават, че „ методът е лъженаучен и не лекува нито една болест “.

Един от главните документи, на който акад. Юхновски (учен в региона на органичната химия, само че без нужната подготвеност в региона на медицината) се базира на Декларацията на Научния съвещателен съвет на европейските академии /EASAC/. В нея хомеопатията се дефинира като евентуално рискова основно по две аргументи - закъснение на първия контакт с доктор и следствията от това и неприятен надзор на качеството на приготвяните хомеопатични препарати. Това е по този начин, само че в международен мащаб изказванието се отнася до едно течение – класическа хомеопатия, което се практикува и от нелекари, някои от които сами си подготвят медикаментите.

В България по закон единствено лекари могат да лекуват с хомеопатия, а в клиничната хомеопатия се употребяват хомеопатични артикули, които са създадени по всички правила на положителната индустриална процедура, регистрирани са като лекарствени артикули и се отпускат в аптеките. Ако има нарушавания в тези правила, чакаме институциите да подхващат нужните инспекции, декларират от Пациентски организации "Заедно с теб ".

На пациентите са известни редица изтъкнати и потвърдени български лекари, практикуващи клинична хомеопатия. Това са водещи експерти, професори, доценти, анастезиолози, интернисти, пулмолози, педиатри и други с потвърден престиж в обичайна медицина.

Осъждаме тази тенденционзна акция, с неразбираеми претекстове, тъй като тя очерня и тези лекари, положили хипократова клетва, спасяващи всекидневно животи, ползващи се с доверието на стотици хиляди пациенти, безапелационни са от Пациентски организации "Заедно с теб ".

Пациентски организации смятат, че учените не осъзнават, че по този метод насаждат ненавист у пациентите към уважавани и виновни български лекари в тази така и така комплицирана конюнктура в опазването на здравето. Като потвърдени и авторитетни учени чакаме от учените да подкрепят институциите за стабилизирането на здравната системата, да подкрепят акции като „ Не на насилието над лекари “, а не да се подвеждат и разрушават доверието пациент-лекар.

Към Пациентски организации „ Заедно с теб “ ежедневно се обръщат признателни пациенти, изключително родители на дребни деца, постоянно боледуващи от респираторни болести, пили неведнъж антибиотици и нормализирани трайно след лекуване с хомеопатия. И това във времето когато СЗО и виновните български лекари сигнализират за заплашващата ни антибиотична устойчивост. Кого плаши хомеопатията? Във всеки случай, не нас, пациентите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР