Вчера, 6 май, се проведе тържествената коронация на крал Чарлз

...
Вчера, 6 май, се проведе тържествената коронация на крал Чарлз
Коментари Харесай

Защо коронацията на крал Чарлз и кралица Камила е като никоя друга

Вчера, 6 май, се организира тържествената коронация на крал Чарлз и кралица Камила в Уестминстърското абатство. Церемонията се състоя осем месеца след гибелта на кралица Елизабет Втора и бележи нова страница в историята на английската монархия. А паралелите между това събитие и предходното сходно от 1953 година са неизбежни.
 Как протече тържествената гала по коронацията на крал Чарлз и кралица Камила
Да живее крал Чарлз

Коронясаха новите английски крал и кралица

Коронацията на крал Чарлз и кралица Камила е като никоя друга - и аргументите за това са не една и две. Започваме от основното настоящо лице. Чарлз Филип Артър Джордж, както е цялото име на новия английски монарх, е най-дълго чакалият, с цел да се възкачи на трона. Той е едвам на четири, когато майка му става кралица. А идващите 70 години минават в подготовка един ден да заеме нейното място.

Елизабет Втора пък е едвам на 25 години, когато нейният татко крал Джордж Шести умира и тя става новата кралица на Англия. В следвоенната страна тази непредвидена рокада се приема като знак за ново начало, всички са обнадеждени и се оказват прави, тъй като тяхната кралица остава отпред на монархията цели 70 години - повече от всеки различен преди нея.
 Снимка 617149

Настроенията във връзка с крал Чарлз обаче надалеч не са толкоз позитивни. Мнозина до последно се надяваха, че кралският двор ще престъпи традициите и принц Уилям, а не татко му, ще получи короната след гибелта на Елизабет Втора. Е, това не се случи, само че се случи друго.

Улиците на Лондон бяха доста по-празни по време на коронацията, в сравнение с за диамантения юбилей на кралицата или за нейното заравяне. Плакати с надпис " Това не е моят крал " се виждаха на всички места и явно британците не могат единомислещо да се закълнат във честност на крал Чарлз.
 Снимка 617151

Полюсните настроения от една страна са свързани с актуалната несигурна конюнктура в Европа, както и с нестихващата финансова рецесия. С две думи - на доста хорa не им е до тържества, а коронацията е много скъпа гала, която още веднъж се заплаща от английските данъкоплатци. Именно с цел да не провокира гнева им в допълнение, крал Чарлз реши да свие разноските, доколкото е допустимо, както и събитието да бъде по-кратко, само че още веднъж по всички правила.

Вместо над 8000 хиляди посетители, колкото са били на коронацията на кралица Елизабет Втoра, този път присъстващите в Уестминстърското абатство наброяваха 2300. В празненствата през 1953 година вземат участие 40 хиляди военни и хиляди служители на реда, а през вчерашния ден видяхме едвам 6000 военни и гвардейци.
 Снимка 617147

Е, концертът по случай коронацията на крал Чарлз е различен спомагателен разход, който преди 70 години не е бил на разположение, само че той е един от методите да се застъпи за модерната монархия.

Тази нова, " отслабена " монархия, за която той приказва от дълго време, желае да наподобява като целенасочена смяна, идваща от вътрешната страна, само че несъмнено е обвързвана и с една друга смяна извън. Отношението към английското кралско семейство се е трансформирало извънредно доста в последните десетилетия.
 Снимка 617148

До преди няколко месеца кралица Елизабет Втора бе стожерът, който въдворяваше ред и будеше удивление и благоговение. Когато тя се възкачва на трона, монархията е в своя подем, само че от трагичната гибел на принцеса Даяна като че ли всичко потегли на заден ход. Интригите и мръсните секрети на кралския двор са водеща тематика, а петната по имиджа се натрупат едно след други. И това няма по какъв начин да не промени отношението към представителите на короната.

Тук е значимо да уточним, че крал Чарлз е първият разведен мъж, който застава отпред на монархията. Камила пък е първата разведена жена и някогашна държанка, получила достойнството да бъде кралица. Техният общ път дотук несъмнено е впечатляващ, а общата им коронация също направи събитието в действителност особено.
 Снимка 617152

Това бе и едвам втората коронация на английски монарх, предавана по малкия екран. Първата е тази на кралица Елизабет Втора, следена от близо четири милиарда души по целия свят. Дълга близо четири часа, тя дава началото на концепцията за монархията като " публичен театър ", споделят анализатори пред USA Today.
 Крал Чарлз и тайните на короната на Свети Едуард с 444 камъка
Тайните на английската корона с 444 камъка

Много история и милиони на едно място

И по този начин към този момент седем десетилетия кралското семейство служи на народа най-много със зрелищата, които му обезпечава. За някои коронацията на крал Чарлз може би не беше задоволително зрелищна, други пък биха предпочели изобщо да не се беше състояла, само че едно е несъмнено - церемонията като никоя друга е началото на монархия като в никакъв случай до момента.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР