Вчера, 6 декември, стана ясна новината за смъртта на актрисата

...
Вчера, 6 декември, стана ясна новината за смъртта на актрисата
Коментари Харесай

Какво още знаем за смъртта на Кърсти Али

Вчера, 6 декември, стана ясна новината за гибелта на актрисата от сериала " Бар наздраве " Кърсти Али. Обявиха я двете ѝ деца Тру и Лили Паркър, които в този момент разкриват и каква е повода за гибелта на майка им.

Още от изказването през вчерашния ден научихме, че малко преди да почине, Кърсти Али е била диагностицирана с рак. Сега обаче разбираме от фамилията ѝ, че става въпрос съответно за рак на дебелото черво, прочут още като колоректален рак.

Оказва се, че това заболяване е третият най-често срещан рак в света, след рака на белите дробове и на гърдата. Въпреки че за дамите нормално рискът е по-малък спрямо мъжете, към една на 25 дами в Съединени американски щати е диагностицирана с заболяването през живота си.
 Снимка 598466
 

За рака на дебелото черво се знае още, че почти 90% от случаите се следят при хора над 50-годишна възраст, само че от средата на 90-те години броят на новите случаи е при хора и към 50-те.

Лекарите натъртват изключително доста на смисъла на нарасналата информираност у хората за ранното разкриване на заболяването. Както и бихме предположили, колкото по-рано се хване и лекува ракът, толкоз по-добри са възможностите на пациента да се излекува.
 Снимка 598471
 

Препоръчително е възрастните над 45-годишна възраст да си вършат постоянни прегледи и да са нащрек за появяването на признаци. Сред тях са смяна в държанието на червата, като да вземем за пример по-честа диария, кървене от ректума, тъмни изпражнения, загуба на тегло и нараснала отмалялост. Симптомите нормално не се разграничават при мъжете и дамите, само че дамите след менопауза е добре да имат поради, че рискът им от всички ракови болести е повишен.

Освен това учените са открили, че при 25% от хората с диагнозата рак на дебелото черво има фамилна анамнеза, написа People. Затова е добре ако член от фамилията ни е бил диагностициран с заболяването, ние също да си вършим постоянни прегледи. Нужно е даже те да стартират когато сме с 10 години по-млади от възрастта, на която е бил диагностициран роднината ни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР