Вчера, 12 октомври, в родния град на Кристо беше открита

...
Вчера, 12 октомври, в родния град на Кристо беше открита
Коментари Харесай

Изложба показва Плаващите кейове на Кристо у нас

Вчера, 12 октомври, в родния град на Кристо беше открита изложбата със фотоси от последния план на световноизвестния актьор, озаглавена " Плаващите кейове през обектива на... "

Изложбата показва селекция от фотографии на гости и участници в последния план на Кристо и Жан-Клод, събрани след отворена обществена поката от Община Габрово, Музей „ Дом на хумора и сатирата “ и съдружие „ Нашето по-голямо Габрово “.

Изложбата, намираща се на алея „ Аврам Гачев “, може да бъде забелязана до 12 ноември 2017 година Тя включва 63 фотоси от 18 създатели, измежду които и журналистът на OFFNews Калоян Константинов, чийто пътеписи от инсталацията на Кристо в Италия може да прочетете тук и тук.

В Габрово следва и разкриване на галерия, отдадена на житейския и креативния път на Христо Явашев. От 28 октомври 2017 година до 17 юни 2018 година в Дома на хумора и сатирата ще могат да бъдат забелязани и експозициите " Кристо и Жан-Клод. Проекти " (съдържаща подписани постери и видео материали от осъществени планове на двамата артисти) и " Роден в Габрово " (разказваща за семейство Явашеви и първите стъпки на дребния Христо в изкуството).

 Паната с фотографиите. Снимка: Дом на хумора и сатирата в Габрово.

„ Плаващите кейове “ е последният осъществен план на Кристо и Жан-Клод. Той съставлява модулна плаваща система от 226 000 полиетиленови куба, покрити със 100 000 кв. м жълт текстил, ситуирана в езерото Изео, Италия. Инсталацията основава „ пътеки по водата “, които свързват Сулцано, Монте Изола и острова Сан Паоло.

Кристо и Жан-Клод основават концепцията за „ Плаващите кейове “ през 1970 година През 2013 година Кристо избира езерото Изео като място за „ Плаващите кейове “ и му посвещава идващите 22 месеца. Това е първият огромен план, който той подхваща след гибелта на Жан-Клод.

Физическата апаратура на кейовете е поета от българската компания Deep Dive Systems. Екипът на Ина Димитрова и Росен Желязков реализира най-трудната част от плана, инсталирайки 220 котви с тежест 6 тона на дълбочина до 100 м.

На 18 юни 2016 година кейовете с цвят на шафран са отворени за публиката. Над 270 000 души посещават инсталацията единствено през първите пет дни. „ Както всички наши планове, „ Плаващите кейове “ беше безусловно свободен и отворен за публиката ", споделя Кристо. „ Нямаше билети, нямаше публични откривания, нямаше резервации и нямаше притежатели. Плаващите кейове бяха продължение на улиците и принадлежаха на всички. “

На 3 юли 2016 година инсталацията е затворена за публиката. Според данни на Общината посетителите са над 1,2 милиона или сред 70 и 100 хиляди дневно. „ Тези, които претърпяха „ Плаващите кейове “, се усещаха все едно, че вървят по вода – или може би по гърба на кит “ споделя Кристо. „ Светлината и водата променяха яркия жълт цвят на плата в нюанси на алено и златно през шестнадесетте дни. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР