Вчера /11 септември 2017 г./ със заповед на министъра на

...
Вчера /11 септември 2017 г./ със заповед на министъра на
Коментари Харесай

Мариета Райкова е новият шеф на Фонда за лечение на деца, Тинка Троева е дадена на прокуратурата

Вчера /11 септември 2017 г./ със заповед на министъра на опазването на здравето доктор Тинка Троева е освободена от длъжността шеф на Център „ Фонд за лекуване на деца “ (ЦФЛД). От през днешния ден, 12 септември 2017 година, на длъжността шеф на Център „ Фонд за лекуване на деца “ е назначена доктор Мариета Райкова. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Мотив за освобождението на доктор Троева е редовно нарушение на Правилника за активността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно написани процедури, измежду които и притеснителната процедура да се изискват мнения от медицински експерти, които не попадат в листата на одобрените от министъра външни специалисти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата на Р България.

Показателен е казусът на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. По заявката ЦФЛД изисква мнения от двама външни специалисти – детски гастроентеролози. Според едното мнение трансплантацията може да се извърши в УБ „ Лозенец “, а съгласно второто – трансплантацията би трябвало да се извърши в чужбина.
От страна на ЦФЛД не са изискани мнения от външни специалисти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е жестоко нарушаване на Правилника на Фонда.
Въпреки това от шефа на Фонда е издадена заповед за финансиране на диагностични процедури и съвещания в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург.

Въз основа на заповедта НЗОК издава формуляр S2 и детето е прието в болница в клиниката. От лечебното заведение осведомят за влошено здравословно положение на детето и нужда от реализиране на чернодробна трансплантация.

Директорът на ЦФЛД издава втора заповед, с която е отпуснато финансово подкрепяне за трансплантация на стойност 120 000 евро, а до министъра на опазването на здравето е изпратен за автограф формуляр S2.
Проверката на Министерство на здравеопазването установи, че до заминаването си детето не е вписано в служебния указател на Изпълнителната организация по трансплантация (ИАТ) за лицата, чакащи органна трансплантация, което е наложително съгласно Правилника за активността на ЦФЛД, а неналичието на такова регистриране е спънка за допускане на подпомагането.

Освен това детето не е насочвано за консултация в България към лечебно заведение, което има позволение за осъществяване на чернодробни трансплантации.

Според специалистите и юристите на Министерство на здравеопазването издаването на формуляр S2 от министъра на опазването на здравето е незаконосъобразно от правна позиция.

В мнението си, след призован по случая консилиум, националният съветник по трансплантология проф. Любомир Спасов е безапелационен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

След напъните на Министерство на здравеопазването детето към този момент е вписано в служебния указател на Изпълнителната организация по трансплантация (ИАТ), а трансплантацията ще се реализира в Германия, с оглед тежкото положение и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР