ВБиблията Амалик е описан като древно племе от южната част

...
ВБиблията Амалик е описан като древно племе от южната част
Коментари Харесай

Кой е бил библейският народ Амалик, за когото говори Нетаняху?

ВБиблията Амалик е разказан като антично племе от южната част на Леванта. Въпреки че няма безапелационни археологически доказателства за тяхното битие, амаличаните се появяват в няколко древен истории и са станали архетипен зложелател на израилтяните.

За първи път Амалик се загатва в Библията в Битие 36:12. Описан като " водач на амаличаните ", той е посочен като внук на Исав, брат на Яков, посредством неговия наследник Елифаз и наложницата му Тимна.

Представени като номадско племе, амаличаните са разказани в описа за Изхода като нападатели, които устройват засада на израилтяните при Рефидим по пътя към именитата Обетована земя. Водени от Мойсей, това монументално пътешестване - което е основополагащо събитие и централен роман както в еврейската, по този начин и в християнската традиция - е ориентирано към божественото завещание, дадено на техните предшественици.

Има ли научни доказателства за Изхода?

Според библейския роман, разказан в Изход, Мойсей инструктира Исус Навин да поведе израилтяните в борба, до момента в който той се изкачва на близкия рид дружно с Аарон и Хур. Легендата споделя, че Мойсей държал Божия скиптър и до момента в който вдигал ръце, израилтяните побеждавали. Когато се изморил, Аарон и Хур го подкрепяли до залез слънце, осигурявайки успеха на израилтяните.

В по-късните древен разкази трайната неприязън сред амаличаните и израилтяните е блестящо изобразена. Амаличаните са изобразени като непрекъсната опасност, която подхваща набези и нападения на тяхната територия. В една от историите тяхното нахлуване над Сиклаг подтиква Давид и неговите хора да ги преследват и победят.

В Книгата на Самуил Бог заповядва на цар Саул да предприеме акция против Амалик в символ на възмездие. " Бог подрежда на цар Саул да унищожи изцяло всички амаличани, в това число децата, бебетата, животните, мъжете, дамите, всички ", изяснява професор Аталия Омер в изявление за ABC. В несъгласие с тези указания историята твърди, че Саул пощадил цар Агаг и някои от най-хубавите животни, за което бил смъмрен и изгубил царската си власт.

Тази библейска история нормално се споделя по време на Шабат, предхождащ еврейския празник Пурим, който отбелязва спасението на еврейския народ от заговора на Аман да изтреби евреите . В Книгата на Естир Аман - който произлиза от амаликитския цар Агаг - е разпознат като чиновник на Персийската империя по време на ръководството на цар Ксеркс I. Изводът е явен: неуспехът на Саул да извърши Божиите инструкции води до непрекъсната заплаха за евреите.

В Мидраш - форма на равинска тълкувателна еврейска литература, разясняваща еврейската Библия за духовно схващане - някои тълкувания допускат, че амаличаните са употребявали вълшебство, магия или окултни сили, които са практики, категорично неразрешени в Тората и неодобрявани в християнските учения. Тези изображения акцентират духовната борба сред силите на положителното и злото, като амаличаните се опълчват на Бога. 

Макар че Амалик е станал знак на квинтесенциалния съперник на евреите, равинът Джил Джейкъбс изяснява, че тези препратки нормално се поясняват метафорично, като апел да се изкоренят злите пристрастености вътре в нас. Въпреки това религиозните екстремисти свързват Амалик със модерни врагове, в това число нацистите и ИДИЛ. В наши дни измежду някои групи терминът обгръща даже палестинците, макар че сходни тълкувания са доста противоречиви.

Нищо от това не е ново. В публикация, озаглавена " Геноцид: Равинът Израел Хес употребява историята за Амалик, с цел да оправдае унищожаването на палестинците. Междувременно през 1994 година екстремист убива 28 мюсюлмани, молещи се в джамия на Западния бряг на Пурим. Според Mother Jones гробът му се е трансформирал в място за поклонение на израелската последна десница.



И по този начин, към неотдавнашните препратки към противоречивия термин, представен от Южна Африка в Международния съд в Хага през януари 2024 година По-конкретно, Амалик беше упоменат в тяхното дело по отношение на използването на Конвенцията за попречване и наказване на закононарушението геноцид в Газа.

Терминът " Амалик " е употребен от Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, в тирада, произнесена след нападението против Израел, водено от Хамас, през октомври 2023 година " Трябва да помните какво ви е направил Амалик, споделя нашата Свещена Библия ", съобщи Нетаняху в телевизионното си изказване. " И ние помним и се борим. "

Въпреки че Израел отхвърли изказванията на Южна Африка, че потреблението на термина " Амалик " е апел към геноцид, реакциите на потреблението му в актуалния дискурс акцентират нуждата от нерешителност при припомнянето на историческа и библейска терминология. Тази нерешителност е нужна, с цел да се избегне всякакво подстрекателство към принуждение и по-нататъшна ескалация на историческото напрежение.

Думите са от голяма важност. А пресметливото потребление на историята и библейските разкази за политически цели е рискова игра. Всъщност Центърът за конституционни права (CCR) подлага на критика потреблението на този език, като твърди, че заповедта за Амалик е равносилна на " божествено предписание за геноцид ". Това изяснява за какво използването му от Нетаняху и други израелски публични лица провокира необятна угриженост в международен мащаб.

*Видеото е архивно: Кой превежда библията на български език
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР