ВБелгия откриха фрагмент от мистериозен бронзов артефакт, известен като римски

...
ВБелгия откриха фрагмент от мистериозен бронзов артефакт, известен като римски
Коментари Харесай

Магьосничество и гадаене: Откриха римски додекаедър в Белгия

ВБелгия откриха откъс от тайнствен бронзов артефакт, прочут като римски додекаедър. Смята се, че откритието е на повече от 1600 години. 

Римските додекаедри датират от втори или трети век след Христа. 

A fragment of a mysterious artifact known as a Roman dodecahedron has been found in Belgium.
— How It Works (@HowItWorksmag)
Размерът им варира от 4 см до 11 см. Към днешна дата повече от 100 от тези артефакти са открити във Англия, Белгия, Германия, Франция, Люксембург, Холандия, Австрия, Швейцария и Унгария.

Учените към момента не са наясно защо тъкмо са били употребявани мистериозните предмети. 

" Има няколко хипотези за предназначението им - тип календар, инструмент за премерване на земята, жезъл... Никоя от тези версии не е приемлива ", споделя Гуидо Криймърс, куратор в Гало-римския музей в Тонгерен, Белгия. 

" Склонни сме да мислим, че тези предмети са били свързани с магьосничество и гадаене. "  

Криймърс и сътрудниците му са получили фрагмента и са го изследвали през декември. Той съставлява единствено един ъгъл, само че безспорно е част от додекаедър, който в началото е бил с диаметър малко над 5 сантиметра.

In Belgium, a part of a strange item known as a Roman dodecahedron was discovered and researchers have offered possible explanations for its use in ancient times. Read the article to learn more.
— ScienceTimes (@ScienceTimesCom)
Патрик Шуерманс е фен археолог, който е разкрил фрагмента месеци по-рано в разорано поле, покрай дребния граф Кортесем, в белгийския район на Северна Фландрия.

Гало-римският музей има цялостен античен бронзов додекаедър, открит през 1939 година пред римските градски стени на Тонгерен. 

Новият откъс ще бъде изложен до него през февруари.

Първият римски додекаедър е открит в Англия през XVIII век.

" Археолозите не могат да обяснят функционалността на геометричните артефакти. Никога не са намирани писмени сведения за додекаедрите. Възможно е те да са били употребявани за вълшебен цели, като предсказание на бъдещето, което е било известно в римско време, само че е неразрешено от християнството, религията на по-късната Римска империя, " споделя Гуидо Криймърс. 
 Римски додекаедър
„ Тези действия не са били позволени, а наказванията са били тежки. Вероятно по тази причина не намираме никакви писмени източници. “ 

През годините са препоръчани няколко пояснения за мистериозните артефакти. 

Първоначално се считало, че са част от оръжие. Други хрумвания са, че те са били принадлежности за установяване на точното време за засяване на зърно, че са зарове или други предмети за игра, че са били принадлежности за премерване на разстояние. 

По-ново предложение е, че додекаедрите са били модели за плетене на римски ръкавици. 

Римски додекаедри са откривани в северозападните региони на Римската империя, наоколо до гробове.

a Gallo-Roman dodecahedron

More about these objects:
— Christopher Coenen
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР