Вбългарското кино труд и усилия са вложили най-талантливите ни артисти,

...
Вбългарското кино труд и усилия са вложили най-талантливите ни артисти,
Коментари Харесай

Вдъхновяващи истории: 3 хита заживели свой собствен живот

Вбългарското кино труд и старания са вложили най-талантливите ни актьори, сценаристи и режисьори от последните десетилетия. Неслучайно филмите от златната сбирка на родното кино са обичани на генерации българи. Благодарение на, можем да им се насладим когато и да е от удобството на дома си. И несъмнено в никакъв случай не ни омръзват.

Неразделна част от някои известни български филми са станали и емблематичните песни, които звучат в най-култовите им подиуми.

Тези шлагери са заживели собствен личен живот и до през днешния ден са измежду най-слушаните и обичани песни у нас.

Днес подбрахме три музикални творби, които бележат прочувствения връх във филмите, за които са основани. А историите към тяхното основаване са не по-малко вълнуващи.

„ Осъдени души “ – „ Осъдени души “
музика: Митко Щерев
текст: Иля Велчев
реализатор: Лили Иванова

За основаването на песента Митко Щерев споделя, че написа мелодията към кино лентата, без да възнамерява тя да се трансформира в ария с текст. От Киноцентъра обаче я предават на радио „ София “, където 3 следващи седмици оглавява музикалната ранглиста. Година по-късно Иля Велчев написа текста, посвещавайки го на създателя на едноименния разказ, Димитър Димов. Двамата с Митко Щерев вземат решение песента да бъде изпълнена от Лили Иванова.
               

Любопитен миг е, че режисьорът на „ Осъдени души “ – Въло Радев, в началото не е склонен Лили Иванова да запише песента. Митко Щерев и Иля Велчев обаче го убеждават да се съгласи.

За тази ария композиторът Митко Щерев признава, че му е донесла голям триумф, само че и значително разочарования.

В началото членове на казионния тогава СБК провеждат акция против него и сипят обиди по негов адрес. Само след година обаче триумфът на музиката към „ Осъдени души “ е толкоз огромен, че отношението на известни персони и културните институции към Щерев се трансформира радикално.

„ След премиерата на „ Осъдени души “ в продължение на 10 години бях най-търсения кино композитор “, отбелязва още Щерев.

„ Оставаме “ – „ Оркестър без име “
музика: Борис Карадимчев
текст: Александър Петров
реализатор: Маргарита Хранова



Един от безконечните и най-любими български филми „ Оркестър без име “ приключва на пустия плаж до селището Дюни на фона на песента „ Оставаме “.

Композиторът Борис Карадимчев е бил преподавател по естетика на Маргарита Хранова и написа няколко песни за нея.

Именно той кани певицата да извърши песента, като гласът на Хранова звучи от името на героинята на Мария Каварджикова. Идеята филмът да приключи с прочувствена ария е на режисьора Людмил Кирков.

Поетът Петров се среща в общи линии със сюжета на „ Оркестър без име “ и към него има единствено едно условие – последната имитация във кино лентата е „ оставаме “ и тъкмо тя става основа на песента. Вили Кавалджиев е поканен за мъжките вокали по предложение на Маргарита Хранова.

В текста поетът преплита концепциите за борбения дух на музикантите, както и чувството за тъгата и умората от настъпването на есента.

„ Вчера “ – „ Клетва “
музика: Кирил Маричков
текст: Владо Даверов
реализатор: Щурците

„ Вчера “ е екранизация по едноименния разказ на Владо Даверов. Когато режисьорът Иван Андонов стартира работа по кино лентата, взема решение да добави ария в емблематичната сцена с клетвата на съучениците, макар че в сюжета липсва такава. Той се обръща първо към именития текстописец Михаил Белчев, само че неговите оферти не дават отговор на концепциите, които Андонов има.

Затова в последна сметка самият Владо Даверов, че въпреки и да не е стихотворец, би трябвало да сътвори текста за песента. Музиката е дело на фронтмена на „ Щурците “ Кирил Маричков, чиято сестра е брачна половинка на Иван Андонов.



„ Клетва “ е измежду най-известните и известни песни на група „ Щурците “. В незабравимата сцена във „ Вчера “, в която учениците вършат кървава клетва да останат другари вечно, тя е изпълнена от част от актьорите.

През 1996 година песента е презаписана и излиза в албума на Кирил Маричков „ Зодия Щурец “.

Днес песента е незаменима част от всеки абитуриентски бал, среща на випуска и всевъзможни мотиви, които ни събират с хората, на които даваме дума, че в никакъв случай няма да ги забравим.

Внушителна видеотека в комфортно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от, на вашето отдалечено. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията съгласно вашите ползи и желания. Те са комфортно разпределени в обособени жанрове. Каталогът се обновява непрестанно, тъй че в никакъв случай няма да скучаете. Филмовото наслаждение е обезпечено!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР