ВБабит, Северна Минесота, е открит огромен резервоар от хелий.(Във видеото

...
ВБабит, Северна Минесота, е открит огромен резервоар от хелий.(Във видеото
Коментари Харесай

Умопомрачително високи концентрации на хелий, открити под Минесота

ВБабит, Северна Минесота, е открит голям контейнер от хелий.

(Във видеото може да научите повече за: Изтичане на хелий е причина за гърмежа на Starship на Мъск)

След като проучвателни сондажи откриха запасите от газ на стотици метри подземен, спомагателни проби откриха, че концентрацията му е " умопомрачително " висока.

Хелият има доста по-широко приложение от балоните, защото се употребява във всичко - от апаратите за ядрено-магнитен резонанс до разделянето на горещите газове и студеното течно гориво при изстрелването на ракети, заради което намирането на такива запаси е толкоз значимо. Разчитаме доста на него и оценките за това какъв брой от газа ни е останал в земните глъбини са разнообразни - съгласно някои те са за 100-200 години, до момента в който Дейвид Коул-Хамилтън, почетен професор по химия в Университета в Сейнт Андрюс, пресметна пред Independent през 2019 година, че ни остават единствено 10 години, с цел да се забавляваме с балони и да можем да използваме машини за ядрено-магнитен резонанс.

Проблемът се състои в това, че откакто хелият излезе, той се сблъсква с плавателната мощ. Плаваемостта е възходяща мощ във флуид (всяка течаща субстанция, в това число въздух), която се упражнява върху всички тела в него. Силата се дължи на налягането във флуида, което е толкоз по-голямо, колкото по-надолу се спускате в него. Налягането на дъното на обект в течността е по-голямо, в сравнение с върха ѝ, което провокира възходящата мощ.

Ако плавателната мощ на течност е по-голяма от тежестта на обект, подложен в нея, обектът ще изплува. Тъй като хелият е по-лек от другите детайли в атмосферата, той се издига. Същото е, когато въздухът се нагрява в балон с парещ въздух, което го прави по-малко компактен на размер вътре в балона, в сравнение с на открито, което го кара да се издига.

Това го води до ръба на нашата атмосфера, откъдето той последователно се издига, да вземем за пример като се разнася от слънчевия вятър. Макар че може да бъде възобновен и рециклиран, като се трансформира в течно положение, по тази причина от време на време се назовава единственият в действителност невъзстановим детайл. Рециклирането е от голямо значение, само че намирането на нови ресурси като тези, открити в Минесота, също е значимо, в случай че желаеме да продължим да използваме хелий. 

След като първичните сондажи на обекта демонстрираха централизация от 12,4 %, спомагателни проби откриха, че тя е 13,8 %.

" Това е просто умопомрачително огромно число " , споделя пред Live Science Томас Абрахам-Джеймс, президент и основен изпълнителен шеф на Pulsar Helium, който управлява сондажа..

" Сравнявайки това с обширната ни база данни за залежи на хелий по света, на драго сърце можем да кажем, че резултатите от оценъчния сондаж Jetstream #1 са най-високите концентрации на хелий, които в миналото сме виждали " , добави компанията в изказване.

Тъй като газът се издига по натурален път, съгласно Абрахам-Джеймс няма да има потребност от фракинг на мястото, а оборудване на повърхността ще може да преработва хелия, когато и както е належащо. 

Екипът продължава да прави оценка резервоара, с цел да получи информация за неговия размер, форма и налягане, преди да бъде разгласен за безвреден и подобаващ за търговски рандеман.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР