Възстановяването на световната икономика продължава, макар и със забавени темпове.

...
Възстановяването на световната икономика продължава, макар и със забавени темпове.
Коментари Харесай

МВФ изчисли: 13.4 трлн. долара ще са икономическите загуби от пандемията до 2024 г.

Възстановяването на международната стопанска система продължава, въпреки и със забавени темпове. Преди три седмици Международният валутен фонд намали прогнозата си за напредък до към момента положителните 4,4%, частично заради новата оценка на вероятностите за напредък в Съединени американски щати и Китай. С тези думи Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на МВФ, се обърна към министрите на финансите и шефовете на централните банки в страните от Г-20 на първата за тази година среща. Пред тях тя изясни, че докладваните стопански индикатори сочат по-слаба инерция на растежа през 2022 година, в резултат на появяването на разновидността Omicron и разстройствата във веригата на доставки, които са по-продължителни от предстоящото. Показателите за инфлацията остават високи в доста страни по света, финансовите пазари са по-нестабилни, а геополитическото напрежение внезапно набъбна.

„ Силното интернационално съдействие и изключителната политическа еластичност ще бъдат от решаващо значение за превъзмогването на комплицирания „ път, посипан с трудности “ през 2022 година ”, уверен е водачът на МВФ. Кристалина Георгиева посочи три съществени политически целта пред страните от Г-20. На първо място тя уточни разширението на напъните за битка с така наречен дълъг стопански Коронавирус . На близо 13.4 трлн.щ.долара се пресмятат икономическите загуби от пандемията до края на 2024 година, пресмятат от фонда. „ Omicron припомня, че трайното и приобщаващо възобновяване е невероятно, до момента в който пандемията продължава. Тя предизвика сигурността в това по какъв начин построените системи за отбрана на публичното здраве ще действат дейно в изискванията на други вероятни разновидности ”, показва Георгиева. Според нея в тази конюнктура най-хубавата отбрана е изместването на фокуса от имунизациите към обезпечаване на еднакъв достъп на всяка страна до повсеместен инструментариум за битка с COVID-19, включващ проби и лечения. Поддържането на тези принадлежности в положение на подготвеност в синхрон с развиването на вируса ще изисква непрекъснати вложения в медицински проучвания, наблюдаване на болесттите и здравни системи, които оказват помощ на страните да извървят и „ последната миля “ във всяка общественост.

Вторият международен приоритет е обвързван с цикъла на стягане на паричната политика, с който всяка страна би трябвало да се оправи . МВФ предлага на страните да калибрират деликатно макроикономическите си политики макар забележителното разминаване и висока степен на неустановеност. Също - да ръководят риска от евентуални странични резултати, изключително в нововъзникващите пазари и разрастващите се страни.

В тази връзка МВФ си слага за цел да завърши институционалния обзор на финансовите потоци до пролетната среща на Г-20, с цел да помогне на членовете на организацията се възползват от тях, като в същото време ръководят финансовата и икономическата непоклатимост.

Страните би трябвало да отдават приоритет на фискалната резистентност . „ Извънредните фискални ограничения, подхванати по време на рецесията, помогнаха да се предотврати нова Голяма меланхолия ”, посочи Кристалина Георгиева. Те обаче са довели до исторически високи равнища на дълга. През 2020 година станахме очевидци на най-големия едногодишен скок на дълга след Втората международна война, като световният дълг — както обществен, по този начин и частен—нарасна до 226 трилиона $, уточни ръководещият шеф на фонда.

Георгиева прикани да бъде даден приоритет за помощта към тези страни, които имат незабавна потребност от преструктуриране на дълга си. Тя загатна, че от 2015 година до момента делът на страните с ниски приходи, които са изложени на висок риск или към този момент са в затруднено състояние, се е удвоил от 30% до 60 на 100. Затова МВФ приканва финансовите министри и централните банки да са по-сговорчиви в договарянията за отсрочване на обслужването на дълг за да се избегне финансовият напън върху обособени страни и да се насърчи доверието към кредиторите.

„ В по-общ проект от решаващо значение е Г-20 да поддържа динамичността на груповите старания за реализиране на световната упоритост за общото богатство. Това включва усилването на резултата от историческото систематизиране на 650 милиарда щатски $ за специфични права на тираж посредством ориентиране на допустимо най-голяма част от тях там, където потребностите са най-големи. В тази връзка приветстваме утвърждения от Г-20 Доверителен фонд за резистентност и непоклатимост (RST), препоръчан от нас, чиято съществена цел е превъзмогването на редица провокации, изключително тези, свързани с изменението на климата и пандемиите ”, заключи Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на МВФ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР