Възстановяването на икономиката на Украйна след инвазията на Русия преди

...
Възстановяването на икономиката на Украйна след инвазията на Русия преди
Коментари Харесай

Украйна се нуждае от 486 млрд. долара за възстановяване след войната

Възстановяването на стопанската система на Украйна след нашествието на Русия преди близо две години се чака да коства 486 милиарда $ - 2,8 пъти предстоящото икономическо произвеждане за 2023 година, демонстрира ново изследване на Световната банка, Организация на обединените нации, Европейската комисия и украинското държавно управление.

Оценката, оповестена в четвъртък, обгръща интервала от нашествието на Русия на 24 февруари 2022 година до 31 декември 2023 г. и количествено дефинира директните физически вреди на здания и друга инфраструктура, въздействието върху живота и поминъка на хората и разноските за възобновяване, сподели Световната банка.

Тази 10-годишна оценка на разноските е по-висока от оценката през предишния март,

която се равняваше на 411 милиарда $, като потребностите от жилища оглавяват листата с 80 милиарда $ или 17%, следвани от потребностите от превоз от 74 милиарда $ или 15%, и търговията и промишлеността с 67,5 милиарда $ или 14%.

" 486 милиарда $ са извънредно огромна сума и, несъмнено, тя отразява действителните потребности ", сподели Аруп Банерджи, районен шеф на Световната банка за Източна Европа, макар че означи, че

високият % на вредите, следен през първите месеци на войната се забави внезапно.

В отчета се споделя, че директните вреди от войната са достигнали съвсем 152 милиарда $, като загубите са съсредоточени в райони като Донецк, Харков, Луганск, Запорожие, Херсон и Киев. Прекъсванията на икономическото произвеждане и търговията, както и други разноски, свързани с войната, като унищожаване на парчета, евентуално ще прибавят още 499 милиарда $, се споделя в него.

Новата оценка изключва потребностите от реорганизация, които към този момент са задоволени от държавния бюджет на Украйна или посредством сътрудници и интернационална поддръжка.

Според изследването, към 2 милиона жилищни единици - около 10% от общия жилищен фонд на Украйна са развалени или унищожени, както и 8400 км автомагистрали и други национални пътища, и близо 300 моста.

В отчета се споделя, че Украйна се нуждае от около 15 милиарда $, с цел да покрие най-спешните цели за възобновяване и реорганизация през 2024 година, от които към 5,5 милиарда $ към този момент са покрити посредством държавния бюджет и поддръжката на донорите.

Банерджи похвали украинското държавно управление, че е изтръгнало " всеки цент, който е могъл "  от бюджета си, с цел да покрие разноските, в това число обществени прехвърляния, с цел да защищити жителите от изпадане в последна беднотия. Те също възнамеряваха да подхващат към 200 обособени промени в ръководството, енергетиката и други области, сподели той.

" Тъй като излиза наяве, че войната ще бъде по-дълга, отколкото множеството от нас си представяха или се опасяваха... самите украинци споделят, че би трябвало да създадем промените, с цел да пораства стопанската система ни, да притеглим вложения от частния бранш... да увеличим нашите данъчни доходи ", сподели той.  " Украйна стартира да поема доста повече отговорност за личното си бъдеще.

Според Банерджи, украинската стопанска система се е оказала удивително устойчива пред лицето на войната. Новината, че над 4 милиарда $ директни задгранични вложения са се влели в Украйна през първите три тримесечия на 2023 година, демонстрира, че задграничните вложители виждат положителни благоприятни условия, сподели той.

Четири от пет компании не престават да работят в Украйна макар войната,

като доста от тях разчитат на работа от вкъщи или релокация на офисите, с цел да останат в бизнеса, добави той.

В отчета се отбелязва, че към декември около 5,9 милиона украинци са останали разселени отвън страната, спрямо 8,1 милиона, регистрирани при последната оценка на потребностите през 2023 година Броят на вътрешно разселените лица също е намалял до към 3,7 милиона спрямо 5,4 милиона милиона напролет на 2023 година

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР