Възстановка на един пазарен ден отпреди сто години се състоя

...
Възстановка на един пазарен ден отпреди сто години се състоя
Коментари Харесай

Пазарен ден и предизборна кампания отпреди 100 г. в Златоград

Възстановка на един пазарен ден отпреди 100 години се състоя през днешния ден в Златоград. И в духа на пристрастеностите, от които е обладано всяко обитаемо място през днешния ден, там се състоя възстановка и на предизборна акция.

Глашатай събра хората към двете значими персони. " Депутатин "  от националната партия предложи хаджи Георги за кмет. Мераклията за креслото даде обещание незабавно да пусне ток на хората. Но и да докара парливата минерална вода в остарелия град. Ето по какъв начин претендентът убеди хората да гласоподават за него:
- Колко сте чакали за парливата вόда? – запита тържествено той.
- 15 години - му дадоха отговор людете хорово.
- Ако стана кмет, ша я докарам водата. Обещавам да ви я докарам, но в случай че гласувате за мене. Тъй да бъде! – отсече хаджи Георги.
- Ама и да намалиш налозите желаеме – провикна се избирателка.
- Вие знаете ли какво са налозите – с тях храним общината, с цел да може да мисли – рече той. И бурно разведри ситуацията.
А депутатинът добави откровението:
- Това, дето хаджи Георги ви дава обещание, никой не може да ви го обещае.
Обстановката, костюмите и импровизациите на участниците в пазарния ден върнаха поданици и посетители във времето обратно.

По калдаръмените сокаци на чаршията в Стария град оживяха персонажи отпреди 100 години.
Туристите видяха да припка вестникарче. Имаше ваксаджийче, бозаджия, фотограф, кокони, търговци, занаятчии, поп, ходжа, седянка.
Събитието, което се организира за 12-та година, стартира с шествие на гайдари, облечени във възрожденски и национални носии, измежду които кметът на Златоград Мирослав Янчев.

На днешния празник младоженци от Пловдив, облечени в национални носии, подписаха цивилен брак на чаршията и се венчаха в църквата " Свети Георги ".
" По този метод съживяваме остарелия град. Пресъздаваме го като едно време с този пазарен ден и мисля, че се получава добре ", сподели уредникът на събитието Александър Митушев.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР