Възстановихме старите практики до 3 през нощта да се дебатира,

...
Възстановихме старите практики до 3 през нощта да се дебатира,
Коментари Харесай

Борисов за срещата с Ердоган във Варна: Голямо доверие от ЕС и огромна отговорност за България

Възстановихме старите практики до 3 през нощта да се дебатира, описа министър председателят Бойко Борисов на брифинг в Брюксел след съвещанието на Европейския съвет.

Огромна отговорност за България, огромно доверие и в това време доста упования – по този начин разказа Борисов обстановката преди срещата в понеделник във Варна сред Европейски Съюз и турския президент Реджеп Ергодан.

Категорично всяка една страна заявява, че каналите за разговор би трябвало да продължат, сподели още българският министър председател. Тези канали за разговор целят едно-единствено – това е да потвърдим втория транш по съглашението за това тези над 3 милиона и половина мигранти да останат в Турция и да подсигуряваме външната си граница, изясни той.

 pm_1

Българите знаят какво беше преди половин-една година в Харманли, в “Овча купел”, показват си какво би било няколкостотин хиляди мигранти да ни дойдат на границата. Ако това успеем да реализираме на срещата във Варна, с изключение на рекламата за града, тъй като целия свят ще го гледа, ще бъде триумф, заключи Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще дойде по-рано в България за спомагателна работа по позициите на Европейски Съюз за срещата.



В момента сме във време, доста по-тежко от Студената война. По време на Студената война имаше доста ясни разграничителни линии, доста ясни ядра, които се подкрепяха, двама световни играчи, нещата почти имаха някакви ясни правила. Сега отношението на всички е толкоз внезапно, толкоз твърдо, че не съм оптимист за мирното развиване на света. Времето, в което всеобщо се отзовават дипломати, в което ние като съюз отзоваваме нашите дипломати в Москва, едва ли ще доведат до повече мир, повече успокоение и съгласие, сподели Борисов в отговор на въпрос за случая “Сергей Скрипал”.

Стъпихме на изказванията на Англия, в тази ситуация на премиера Тереза Мей, за, изтъквам, “високата степен на вероятност”, че зад този атентат, да го назовем, стои Руската федерация. Аз желаех повече доказателства от “високата степен на вероятност” за цялостна степен на възможност, описа Борисов. Той напомнил обвиняванията против Саддам Хюсеин в Ирак, чиито последици не престават и до през днешния ден.

Но, кое е значимото – без значение от Брекзит, Европейски Съюз и Англия демонстрират, че са едно цяло и са неразривно свързани. Имат своята поддръжка и отбрана, уточни той и предвижда за идната седмица “доста бързи ескалации на напрежението, тъй като доста страни ще стартират да отзовават свои посланици”.

Аз споделих, че до момента в който съществува “високата степен на вероятност” и нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос. Казах, че сме в коалиция, едва ли ще реализираме единодушие по този въпрос с съдружните сътрудници. А и вие знаете, че след визитата на съветския патриарх, настроенията в България по никакъв начин не са в тази посока. Така че, като се прибера, ще беседвам с сътрудниците. Но паниката ми освен, че не е отминала, тя към този момент става доста материализирана като обстоятелства, изясни Борисов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР