Възстанови се диалога за отваряне на училищните дворове в Пловдив,

...
Възстанови се диалога за отваряне на училищните дворове в Пловдив,
Коментари Харесай

Родители и властта в Пловдив наново умуват да отключват ли училищните дворове за спортуващи деца

Възстанови се разговора за отваряне на учебните дворове в Пловдив, научи TrafficNews . Родители, които желаят те да станат налични за публично прилагане за спорт, са провели среща с представители на община Пловдив.
Прочетете още
Изминаха четири месеца откак поданици на централните квартали повдигната тематиката за липса на безвредни места за спорт. През август родителите стартираха подписка с искане дворните пространства на учебните заведения да се отключат, с цел да може основаната та инфраструктура да бъде оползотворявана. Позицията им е, че в Пловдив и изключително в централните му елементи, не се основават задоволително условия за физическа интензивност при възрастовата група, която напуща детските площадки. Затова предложиха на шефове и Общината да отстранен катинарите, с цел да обезпечат изчезналото пространство, където хлапетата да учат по какъв начин се кара колело, ролери, тротинетка, без това да заплашва здравето им.

Родителите препратиха подписката си до Община Пловдив, районното кметство на „ Централен “, известени са зам.-кметовете  по обучение Стефан Стоянов и по спорт Георги Титюков, както и директорката на СУ „ Паисий Хилендарски “ доктор Ирена Душкова. Тя обаче отхвърли да даде двора на учебното заведение, защото се тормози от вандалски прояви, които може да нарушат имуществото им. Ако това се случи – бюджетите на учебните заведения ще бъдат ощетени за покриване на непредвидени разноски.

Темата бе замразена и след началото на образователната година стопираха да се разискват разновидности. Дни преди празниците обаче намира се е случила в общината. На нея са участвали представител на групата, инициирала подписка, зам.-кметовете по обучение Стефан Стоянов и юношески действия и спорт Георги Титюков.

Пред TrafficNews зам.-кметът по обучение Стоянов съобщи, че срещата е била на стадий разискване. В нея не са се засегнали съответни разновидности. Той добави, че следва още една среща след Нова година, в която се надява да стигнат до консенсус. Зам.-кметът още веднъж уточни, че да се откри „ златната среда “ е много мъчно.

„ През делничните дни ще е малко по-лесно да осигурим достъп. Но тук въпросът е през свободните дни децата да имат къде да играеят, тогава, когато и родители им могат да ги съпроводят. Трябва да намерения за видеонаблюдение. Надявам се на идната среща да имаме разговор и с шефовете “, добави той.

Георги Матеев, един от основателите на подписката, уточни пред медията ни, че срещата не е минала както са очаквали. Според него доводите за ощетените бюджетите на учебните заведения не са основателни. По негово мнение в редица български градове дворните пространства са налични и това не става за сметка за учебните средства.

Припомняме обаче, че преди години множеството учебни заведения в страната съумяха да си обезпечат видеонаблюдение по стратегии за безвредна среда на образование, когато милиони бяха отпуснати за създаване на сходни системи за сигурност. Училища в Пловдив също разполагат с камери, само че постоянно те не обгръщат спортните площадки в дворовете.

Родителите обявиха пред медията ни, че упорстват за резултати и са безапелационни, че в случай че такива няма – те ще продължат да пазят ползите на децата си.

Какво ще покаже срещата, планувана да се организира след нова година, TrafficNews ще следи тематиката. Очаквайте детайлности!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР